NieuwsGezond leven
21 februari 2020

deel

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.
Je koelkast netjes en gezond

Top-tips

  • De ideale temperatuur in je koelkast is 4 graden. 
  • Voller is beter: Een volle koelkast is efficiënter dan een lege. Hoe voller de koelkast, hoe minder warmte wordt uitgewisseld bij het openen. Maar opgelet: de koelkast mag ook niet overvol zitten, dan blokkeert de koele luchtcirculatie. 
  • Bewaardozen verlengen de houdbaarheid van producten. Bovendien vermijd je de uitwisseling van geuren en gassen.
  • Dit lekkers bewaar je beter niet in de koelkast: tomaat, avocado, banaan, meloen, komkommer, bessen, citrusvruchten, aardappelen, uien, ananas, aubergine, courgette, paprika, pompoen, brood, knoflook.

Wat bewaar je waar?

Warme lucht stijgt en bij een standaardkoelkast zit het koelelement onderaan. Daardoor is het bovenaan en in de deur van je koelkast warmer, en onderaan koeler: 

  • Bovenste schap en deur (6-7°C): zuivelproducten, sauzen, boter, confituur, drank, eieren.
  • Middenzone (3-4°C): Kant- en klare voedingsmiddelen, slaatjes, charcuterie, bereide gerechten.
  • Net boven de groentenlade (0-2°C): Rauw vlees, vis, gevogelte in afgesloten bewaardozen!
  • Groentenlade (4-6°C): Speciaal ontworpen voor groenten en fruit. Sommige hebben zelfs vochtregelaars, waardoor bepaalde groenten langer meegaan. 

De ene houdbaarheidsdatum is de andere niet!

  • TGT staat voor ‘Te gebruiken tot’ en wordt gebruikt voor zeer bederfbare voedingsmiddelen zoals vlees en vis. Na deze datum eet je dit voedingsmiddel beter niet meer op.
  • THT is de afkorting voor ‘ten minste houdbaar tot’ en wordt gebruikt voor minder bederfbare producten zoals (ongekookte) rijst en pasta, koffie, koekjes, conserven,... Deze producten kun je lang bewaren, meestal zelfs ver na de houdbaarheidsdatum. Die wil zeggen dat de fabrikant belooft dat de kwaliteit en smaak optimaal zal blijven tot op de THT-datum. Daarna kan het product wat verkleuren of van textuur veranderen, maar het blijft wel veilig om op te eten. 

Twijfel je? Gebruik dan je ogen en neus. Zo kun je bijvoorbeeld koffie of suiker nog jaren na datum gebruiken.

Artikel tags:

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
28 januari 2020

Gloednieuw receptenplatform Zeker Gezond

Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert  ‘Zeker Gezond’: een gloednieuw receptenplatform. Zeker Gezond wil burgers helpen bij het inplannen en bereiden van gezonde maaltijden. Aan de lancering is een televisiespot en socialmediacampagne gekoppeld.