Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is herfst of winter, koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt.
Je huis verluchten: een gezonde keuze

Redenen om te verluchten

In een huis gebeurt van alles: er wordt gekookt, geslapen, er leven huisdieren, er komen vrienden eten, je geeft een feestje… kortom: er wordt geleefd. Dit zorgt voor een uitstoot van CO2, vocht en een gevarieerde mix van geuren die in je huis blijven hangen en tot verschillende klachten en problemen leiden:

 • Vochtproblemen

  In een slecht verlucht huis stapelt dit vocht zich op en dit kan leiden tot schimmelgroei, wat slecht is voor je huis en gezondheid. Daarnaast zijn mensen die last hebben van astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen extra gevoelig voor een vochtige omgeving. Bij hen kan het zorgen voor klachten als hoofdpijn, hoesten en slijmvorming.

 • Opstapeling van CO2 en schadelijke stoffen

  Mensen en dieren ademen CO2 uit. Daarnaast verzamelen zich al snel ongemerkt andere schadelijke stoffen in je huis. Bijvoorbeeld koolstofmonoxide door een slecht werkende boiler; vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit (bouw)materialen of huisstofmijt afgegeven door dieren. Een slecht verluchte omgeving kan zo zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen en allergieën. In coronatijden is voldoende verluchten ook een belangrijke manier om te voorkomen dat het coronavirus zich binnen kan verspreiden. 

Verluchtingstips

Door regelmatig te verluchten zorg je dus voor verse zuurstof in huis. Volg daarom deze verluchtingstips zodat je zeker weet dat je huis ook in de winter goed verlucht is: 

 • Zorg er bij het verluchten voor dat de temperatuur in je huis niet onder de 15 °C komt. In een te koud huis ontstaat condensatie, wat op de lange termijn voor vochtproblemen, zoals schimmelvorming, zorgt.
 • Verlucht zeker nadat je langdurig in een onverluchte ruimte bent geweest, bijvoorbeeld na een nacht slapen.
 • Verlucht de ruimte na een activiteit die voor extra vocht in de lucht zorgt, zoals douchen, koken of de was doen. 
 • Hoe vaak je jouw huis moet verluchten hangt af van verschillende factoren: de ligging, de isolatie, de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, de temperatuurverschillen, de grootte van de ramen, etc. Verlucht je huis bijvoorbeeld een kwartiertje wanneer je thuiskomt van je werk. 
 • Ook een luchtbevochtiger kan helpen om het binnenklimaat gezond te houden. Je vindt verschillende modellen bij shopavita.be. Via je ziekenfonds krijg je er een interessante ledenkorting.
Het is dus goed om regelmatig de ramen in je huis even wagenwijd open te zetten, maar ongeveer een half uur na het verluchten zijn de positieve effecten al weer verdwenen. Combineer verluchten daarom altijd met een goed ventilatiesysteem of verlucht regelmatig opnieuw

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.