Nieuws Gezond leven
06 april 2021

deel

Heeft COVID-19 een invloed op het druggebruik in België?

De huidige pandemie zorgt voor veel beperkingen in ons dagelijks leven waardoor we ons vaak minder goed in ons vel voelen. Maar wat zijn de gevolgen daarvan op de drugsmarkt? Een studie van Sciensano zoekt een antwoord op die vraag. 

Het uitgaansleven ligt al sinds het begin van de pandemie stil, in dat milieu is er dus een daling van het druggebruik. Maar het gebruik om andere redenen is wel gestegen tijdens de eerste lockdown.    Vooral bij frequente gebruikers steeg het gebruik van drugs. Niet-frequente gebruikers hebben tijdens de eerste lockdown dan weer minder drugs gebruikt. Na enkele maanden stabiliseerde het gebruik zich naar het niveau van vóór de lockdown. 

Net zoals sommigen in het begin van de pandemie vreesden voor een tekort aan wc-papier en begonnen te hamsteren, sloegen druggebruikers een voorraad in van marihuana, cocaïne en amfetamines in poedervorm. De aankoop van drugs via het internet of het darkweb kende geen gevoelige stijging. Bepaalde gebruikers namen het zekere voor het onzekere en beslisten om in hun bevoorrading te voorzien door zelf marihuana te kweken.

Meer info

Klik hier om zelf deel te nemen aan het onderzoek.
Deelname is volledig anoniem.