NieuwsGezond leven
28 januari 2021

deel

Mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis: een gesprek kan wonderen doen

De coronacrisis heeft een grote impact op zorgverleners, zowel op persoonlijk, professioneel, als lichamelijk vlak. Dat toont een enquête van Sciensano. Het Rode Kruis Vlaanderen onderzocht wat kan helpen voor het mentaal welzijn van de zorgverstrekkers. Directe steun van leidinggevenden en collega’s blijkt cruciaal om met de situatie om te gaan om (extra) mentale problemen te voorkomen.

Meer dan de helft van de ondervraagde zorgverleners gaf aan zeker of waarschijnlijk nood te hebben aan de steun van hun leidinggevenden. Zo hebben ze het gevoel de situatie de baas te kunnen en geloven ze meer in zichzelf.   

Niet alleen de werkomgeving, maar ook de familie en de vrienden zijn van kapitaal belang voor hun gezondheid. Het uiten van gevoelens is cruciaal. Maar daar wringt vaak het schoentje. Voor de omgeving is communiceren met iemand die het moeilijk heeft niet altijd eenvoudig. Hoe herken je de noodsignalen? De app ‘Houvast’ van het Rode Kruis-Vlaanderen komt daaraan tegemoet en reikt tips en tricks aan. Niet alleen om zelf emotionele steun te kunnen bieden, maar ook om je eigen mentaal welzijn te verzorgen.

Meer info?  

Lees het artikel op de site van Sciensano.

Of lees de onderzoeksresultaten na op de site van PLOS ONE.

Artikel tags:

Lees ook

22 april 2021

Luisterlijn helpt wachtlijsten op te vangen

Wegen de coronamaatregelen zwaar op je? Je bent niet alleen. De psychologen van de Luisterlijn merken dat de coronacrisis een van de meest voorkomende onderwerpen is bij de telefonische consultaties. Het goede nieuws: er is nog capaciteit bij de Luisterlijn: wie hulp zoekt, kan zonder wachttijd bellen en wordt binnen de 24u geholpen. 

Hoe omgaan met eenzaamheid? Tips van onze zorgverleners

Bijna de helft van de Belgen voelt zich "soms tot altijd" eenzaam. Best een hoog cijfer. Van waar komt die massale eenzaamheid? Is het een nieuw fenomeen of is eenzaamheid van alle tijden? En hoe ervaren vooral oudere personen eenzaamheid? Lees meer over eenzaamheid en ontdek de tips van onze eigen zorgverleners van Partena en OZ Gezinszorg.