Ilse hielp haar partner om iets aan zijn snurkprobleem te doen

Jurgen, de partner van Ilse, is een snurker. Zijn nachtelijke decibels hielden haar jarenlang uit haar slaap. Jurgen zelf besefte niet wat de impact van zijn snurken was op zijn eigen gezondheid. Tot hij een slaaponderzoek deed…
 
Ilse hielp haar partner om iets aan zijn snurkprobleem te doen

Ik telde snurkgeluiden, in plaats van schaapjes

Ilse: “Jurgen snurkte al jarenlang bij het inslapen. Meestal lag ik wakker tot hij in een diepe slaap ging. Vaak moest ik hem porren omdat hij een tijdje stopte met ademen, en dan luid naar adem snakte, wat heel akelig is. Ook ’s nachts werd ik vaak wakker van zijn gesnurk. Om me niet te ergeren telde ik het aantal keer dat hij snurkte, in plaats van schaapjes. Op een bepaald moment voelde hij zich grieperig en moe en ging hij naar de huisarts, en - om van mijn gezeur af te zijn – vroeg hij aan de huisarts om een slaaponderzoek. De dokter gaf hem een voorschrift voor een onderzoek in de  slaapkliniek van O.L.V-ziekenhuis in Aalst.”

53 seconden zonder ademen

Ilse: “Een slaaponderzoek houdt in dat je een hele nacht ‘gemonitord’ slaapt in het ziekenhuis. Je bovenlichaam en je hoofd worden volgekleefd met draden en elektroden. Zo worden er een hele nacht lang gegevens verzameld om te analyseren hoe goed je slaapt. Na 8 uur registratie werd Jurgen gewekt. Hij had het gevoel dat hij niet geslapen had. Dat gevoel klopte niet, zo bleek later bij de longarts.

Jurgen had die nacht wel degelijk geslapen, maar geen enkele keer was hij in een diepe slaapfase geraakt. Dat kon ook niet, want hij had tot 58 keer per uur een ‘slaapapneu’ gehad. Dat wil zeggen dat hij per uur tot 58 keer gestopt was met ademen. De langste apneu had wel 53 seconden geduurd. Natuurlijk voel je je dan niet uitgerust…”

Slapen met een masker

Ilse: “De longarts raadde Jurgen de CPAP-therapie aan: Continuous Positive Airway Pressure. Hierbij draag je tijdens de slaap een masker op de neus. Dat is via een plastieken slang verbonden met een toestel dat gefilterde lucht onder een bepaalde druk in de neus en keelholte blaast. Zo kun je ononderbroken ademen tijdens je slaap. Het toestel registreert ook je slaapgegevens en stuurt die via WIFI door naar de slaapafdeling van het ziekenhuis, waar ze je slaappatroon opvolgen.

De eerste nachten was het even wennen, maar na 3 of 4 nachten was Jurgen het masker al gewoon. Na een tijdje kreeg hij last van geïrriteerde neusslijmvliezen, maar dat konden we verhelpen met een waterreservoir, dat de aangevoerde lucht in het masker bevochtigt. Het ziekenhuis is ook altijd bereikbaar bij problemen. Eén keer vond Jurgen dat de monitor niet hard genoeg blies, en met 1 telefoontje naar het ziekenhuis was dat opgelost: de mensen van de slaapafdeling stelden zijn monitor vanop afstand opnieuw in.”

Ken jij alle feiten en fabels over slaap? Doe zelf de test! 

Van 58 naar 2 apneus

Ilse: “Na een paar maanden kreeg Jurgen opnieuw een slaaponderzoek in het ziekenhuis, deze keer met het slaapmasker. Resultaat: maar 2 apneus en geen gesnurk meer. Dat positieve resultaat ondervonden wij ook allebei aan den lijve. Jurgen voelde zich eindelijk weer uitgerust en veel fitter. Hij werd weer actiever, voelde zich beter in zijn vel en was minder prikkelbaar. En ook ik was opgelucht om van het gesnurk verlost te zijn. Het zoemen van de monitor sust mij nu ’s nachts in slaap. De slaapmonitor heeft ons leven veranderd en we zouden niet meer zonder kunnen. Zelfs op vakantie, gaat hij altijd met ons mee.”

Er bestaat een terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering voor CPAP-therapie. Je vindt er hier meer info over.
 

Artikel tags:

Slaaptips uitgetest!

Wat kun je zelf doen om beter te slapen? Ons klantenpanel deed de test. Lees de getuigenissen. 

 

Ebook slapeloosheid

Slaap je slecht? Pak de verborgen oorzaken aan! Ontdek onze handige tips. Download het gratis ebook.

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.