Ilse hielp haar partner om iets aan zijn snurkprobleem te doen

Jurgen, de partner van Ilse, is een snurker. Zijn nachtelijke decibels hielden haar jarenlang uit haar slaap. Jurgen zelf besefte niet wat de impact van zijn snurken was op zijn eigen gezondheid. Tot hij een slaaponderzoek deed…
 
Ilse hielp haar partner om iets aan zijn snurkprobleem te doen

Luid naar adem snakken

Ilse: “Jurgen snurkte al jarenlang bij het inslapen. Meestal lag ik wakker tot hij sliep. Vaak moest ik hem porren omdat hij een tijdje stopte met ademen, en dan luid naar adem snakte, wat heel akelig is. Ook ’s nachts werd ik vaak wakker van zijn gesnurk. Op een bepaald moment voelde hij zich grieperig en ging hij naar de huisarts, en - om van mijn gezeur af te zijn – vroeg hij aan de huisarts om een slaaponderzoek.”

53 seconden zonder ademen

Een slaaponderzoek houdt in dat je een hele nacht ‘gemonitord’ slaapt in het ziekenhuis. Na 8 uur registratie in de slaapkliniek in Aalst werd Jurgen gewekt. Hij had het gevoel dat hij niet geslapen had. Dat gevoel klopte niet, zo bleek later bij de longarts.

Jurgen had die nacht wel degelijk geslapen, maar geen enkele keer was hij in een diepe slaapfase geraakt. Hij had tot 58 keer per uur een ‘slaapapneu’ gehad. Dat wil zeggen dat hij per uur tot 58 keer gestopt was met ademen. De langste apneu had wel 53 seconden geduurd. Natuurlijk voel je je dan niet uitgerust…”

Slapen met een masker

“De longarts raadde Jurgen de CPAP-therapie aan: Continuous Positive Airway Pressure. Hierbij draag je tijdens de slaap een masker op de neus. Dat is verbonden met een toestel dat gefilterde lucht onder een bepaalde druk in de neus en keelholte blaast. Zo kun je ononderbroken ademen tijdens je slaap.

Na 3 of 4 nachten was Jurgen het masker al gewoon. Na een tijdje kreeg hij last van geïrriteerde neusslijmvliezen, maar dat konden we verhelpen met een waterreservoir, dat de aangevoerde lucht in het masker bevochtigt. Het ziekenhuis is ook altijd bereikbaar bij problemen. De mensen van de slaapafdeling stelden zijn monitor vanop afstand opnieuw in.”

Ken jij alle feiten en fabels over slaap? Doe zelf de test! 

Van 58 naar 2 apneus

Na een paar maanden kreeg Jurgen opnieuw een slaaponderzoek in het ziekenhuis, deze keer met het slaapmasker. Resultaat: maar 2 apneus en geen gesnurk meer. Jurgen voelde zich eindelijk weer uitgerust en veel fitter. En ook ik was opgelucht om van het gesnurk verlost te zijn. Het zoemen van de monitor sust mij nu ’s nachts in slaap. De slaapmonitor heeft ons leven veranderd en we zouden niet meer zonder kunnen. Zelfs op vakantie, gaat hij altijd met ons mee.”

Er bestaat een terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering voor CPAP-therapie. Je vindt er hier meer info over.
 

Artikel tags:

Slaaptips uitgetest!

Wat kun je zelf doen om beter te slapen? Ons klantenpanel deed de test. Lees de getuigenissen. 

 

Ebook slapeloosheid

Slaap je slecht? Pak de verborgen oorzaken aan! Ontdek onze handige tips. Download het gratis ebook.

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.