Nieuws Gezond leven
16 mei 2017

deel

Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden of meer

Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Normaal? Helemaal niet, want elk kind zou rond de leeftijd van 2 jaar al een eerste keer naar de tandarts moeten gaan. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer!

Hoe gezond is het gebit van de Belgische kindjes? Gaan ze regelmatig naar de tandarts? Heeft de gratis tandzorg voor kinderen de toegankelijkheid vergroot? De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de raadplegingen bij de tandarts van hun 470.000 jonge leden (0-18 jaar) onder de loep in het kader van de 3e editie van de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen. Ontdek waarom België voor tandzorg bij kinderen ... een slecht rapport krijgt!

42% 

4 op de 10 kinderen zijn op 4-jarige leeftijd nog nooit bij de tandarts geweest. Nochtans raadt Kind en Gezin een eerste tandartsbezoek rond de tweede verjaardag aan, om eventuele tandaandoeningen tijdig op te sporen. Een slechte tand- en mondgezondheid kan namelijk ernstige en soms zelfs traumatiserende gevolgen hebben voor onze kleintjes: problemen bij het kauwen of het spreken, negatief zelfbeeld, ... 

38%

Op de leeftijd van 7 jaar werden al 4 op de 10 kinderen behandeld voor (minstens) één gaatje. Kinderen van gezinnen met een bescheiden inkomen (RVV, recht op de verhoogde tegemoetkoming) hebben bijna twee keer zoveel kans op gaatjes als kinderen uit niet-RVV-gezinnen: 62% tegenover 35%. Het bewijs dat de (on)gezondheid van het gebit hand in hand gaat met sociale kwetsbaarheid. 

54%

Slechts 1 op de 2 kinderen (54%) heeft in 2015 een tandarts geraadpleegd, terwijl minstens 1 jaarlijks bezoek aangeraden is. Bij gezinnen met een laag inkomen (RVV) is het nog erger: daar is slechts 44% van de kinderen naar de tandarts geweest. Deze resultaten zijn ‘ronduit slecht’ volgens het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg), en de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn het hier mee eens. Want ondanks de maatregelen van de overheid om financiële drempels weg te werken (tandzorg wordt volledig terugbetaald tot 18 jaar, uitgezonderd orthodontie), blijft het aantal raadplegingen te laag. Ter vergelijking: in Nederland zijn 9 op de 10 kinderen naar de tandarts geweest!

Tussen 1.375 en 2.000 euro

Orthodontische behandelingen zitten in de lift, en niet alleen omdat ze onze tieners aan een tandpasta-glimlach helpen. Meestal is deze behandeling nodig om verkeerd groeiende tanden recht te zetten en zo tandvleesaandoeningen en gaatjes te vermijden. Meer dan 1 op de 2 tieners (55%) heeft in de laatste 5 jaar een orthodontische behandeling aangevat of beëindigd. En dat weten de ouders maar al te goed: de factuur is vaak erg gepeperd!

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben berekend dat een Belgisch gezin gemiddeld 1.375 euro per behandeld kind uitgeeft. In een kwart van de gevallen moeten de ouders zelfs meer dan 2.000 euro helemaal zelf ophoesten. In tegenstelling tot preventieve en bewarende verzorging voor kinderen betaalt de ziekteverzekering orthodontie nauwelijks terug: slechts 375 euro (gemiddeld).  

De tandarts, je vriend

Over het algemeen is de gezondheid van het Belgische gebit de laatste jaren verbeterd, dat zien we aan de aanzienlijke daling van het aantal behandelde gaatjes. Niettemin blijkt 1 op de 2 kinderen nog altijd geen regelmatige bezoeker van de tandartspraktijk. De sensibiliseringscampagnes moeten dus voortgezet worden om ouders te doen beseffen hoe belangrijk dit jaarlijkse bezoek is.

Huis- en kinderartsen kunnen hier een belangrijke rol spelen door ouders aan te moedigen om met hun kind naar de tandarts te gaan zodra het 2 jaar oud is.

Partena Ziekenfonds helpt alvast met het spelletjesboek waarmee je kinderen de onbetwistbare nummer 1 worden in het tanden poetsen, bestel het hier!

Verontrustender is dat kinderen uit armere gezinnen nog minder naar de tandarts gaan (44%), ondanks het wegwerken van de financiële obstakels. Het sociaal statuut bestendigt dus de gezondheidsongelijkheid, vooral omdat niet of laattijdig opgespoorde tandaandoeningen later een zwaardere en duurdere behandeling zullen vergen. Ook hier moeten we de inspanningen rond sensibilisering opdrijven, om ouders te herinneren aan de gevolgen van een slechte mond- en tandgezondheid (ook voor henzelf) en om van preventie van jongs af aan een gewoonte te maken.

Vanaf het eerste tandje!

Daarom moet je beginnen met tanden te poetsen zodra het eerste tandje verschijnt, rond de leeftijd van 6 maanden. Tweemaal per dag, net zoals mama en papa! En onder ouderlijk toezicht gedurende de hele kindertijd. Ook al zijn heel wat kinderen (en volwassenen) bang voor de tandarts, laten we niet vergeten dat hij een 'vriend' is die het beste met ons voorheeft (ja, toch wel). Dus maak binnenkort een afspraak voor je jongste spruit ... en voor jezelf!

KidOscope: de gezondheid van onze kinderen onder de loep

België telt 2,3 miljoen kinderen (0-18 jaar). Omdat een verantwoordelijke aanpak van de volksgezondheid begint bij de geboorte, hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen besloten om de gezondheidsgegevens van kinderen regelmatig te scannen en de resultaten daarvan te verspreiden. Lees hier alle resultaten van de Kidiscope!


 

 

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.