Iedereen een beugel

Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om je kind een beugel te laten dragen? En kan je als volwassene nog iets doen aan scheefstaande tanden? Ontdek hier welke soorten beugels er bestaan, en vooral:  welk prijskaartje eraan vast hangt.
Iedereen een beugel

Vanaf welke leeftijd kan je starten met een beugel?

Voor bepaalde problemen kunnen kinderen al starten met een beugel vanaf 6 of 7 jaar. Wachten tot alle melktanden zijn gewisseld, is dus niet nodig. Het grote voordeel van jong starten is dat de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Ook is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen onder de 9 jaar. Jong met een beugel starten heeft dus z’n voordelen. Bij volwassenen met scheefstaande tanden is het moeilijker om in te grijpen omdat het groeiproces al voltooid is. Maar dankzij nieuwe technieken in de orthodontie is er steeds meer mogelijk. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Vraag je tandarts om advies

De eerste stap bij een beugel is een bezoek aan de tandarts. Hij/zij zal je kunnen adviseren of het nodig is om naar een orthodontist te gaan. Kinderen gaan best al mee vanaf 2 jaar. Zo wennen ze geleidelijk aan de tandarts en worden problemen ook snel opgemerkt. Je tandarts kan je alvast meer uitleg geven over de soorten beugels die er bestaan:
  • Activator: Een uitneembare beugel die je dag en nacht draagt. Hij corrigeert een overbeet met ongeveer één millimeter per maand.
  • Plaatbeugel: Een uitneembare beugel voor eenvoudige tandcorrecties. Hij duwt scheefstaande tanden of kiezen weer recht.
  • Buitenbeugel: Werkt bij kinderen in op de de groei van de bovenkaak. De buitenste kiezen worden verplaatst.
  • Blokjesbeugel: Zet elke tand individueel op de juiste plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden en spant er een draad over. De draad wordt regelmatig aangespannen en trekt je tanden op de juiste plaats. 
  • Onzichtbare beugel: Werkt als een blokjesbeugel, maar met slotjes op de achterkant van je tanden. 
  • Retentiebeugel: Kan een draadje achter de tanden zijn, maar ook een uitneembare plastic beugel. Hij zorgt dat je tanden recht blijven staan nadat je een vaste beugel hebt gedragen. Je draagt hem geleidelijk minder, tot je hem niet meer nodig hebt.  

Is er terugbetaling voor een beugel?

Voor kinderen tot 15 jaar wordt een deel van de orthodontiekosten terugbetaald door het ziekenfonds. Voor kinderen onder de 9 jaar gelden andere tarieven dan voor oudere kinderen, of volwassenen. Maar je eigen aandeel in de kosten blijft hoog. Een aanvullende tandverzekering is geen overbodig luxe als je kind een beugel nodig heeft, of als je zelf aan een tandcorrectie denkt.  Wie verzekerd is met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus via Partena Ziekenfonds, krijgt bijvoorbeeld 60% van de orthodontiekosten terugbetaald. De vergoeding geldt voor ingrepen die bedoeld zijn om afwijkende tandposities te corrigeren met een beugel of blokjes. Hier lees je meer over de tarieven voor zo’n tandverzekering.

Meer info over blokjes, beugels en of een tandverzekering nuttig is? Lees het online e-book.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Orthodontie-tandcorrecties

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een pak meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die elk jaar tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.