Hoorapparaten: van werking tot prijzen

Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre. 
Hoorapparaten: van werking tot prijzen

Wanneer weet je dat je een hoorapparaat nodig hebt? 

De eerste tekenen merk je vaak niet op. Zo zal je in eerste instantie meer moeite moeten doen om te luisteren. Door die grote inspanning geraak je sneller vermoeid. Je zal die vermoeidheid waarschijnlijk niet meteen associëren met gehoorvermindering. Doordat het probleem vaak niet meteen herkend wordt, heeft het een niet te onderschatten impact op je dagelijks leven.

Toch blijven de tekenen niet onopgemerkt. Na verloop van tijd zal je wel duidelijke signalen opvangen. Denk maar aan het niet duidelijk verstaan van mensen, of aan de opmerkingen die je krijgt van je naaste omgeving dat je de tv steeds luider zet. Deze dagdagelijkse activiteiten kunnen dan aanwijzingen geven dat er iets mis is met je gehoor.

Een ander alarmteken dat kan optreden is oorsuizen of tinnitus. Wat veel mensen misschien niet weten is dat oorsuizen gepaard gaat met gehoorvermindering. Bij 80% van de mensen met tinnitus wordt vroeg of laat ook een daling van het gehoor vastgesteld. Daarom is het belangrijk dat je ook daarop tijdig je gehoor laat testen.

Wat is het belang van een tijdige diagnose? 

Wat veel mensen niet weten is dat gehoorvermindering ook samenhangt met cognitieve achteruitgang. Dit gaat gepaard met het functioneren van je hersenen. Dat bewijs vinden we terug in zeer recent wetenschappelijk onderzoek. De cognitieve achteruitgang start vanaf het 40ste levensjaar. Als je dan nog eens kampt met een verminderd gehoor stimuleert dat de achteruitgang van dat cognitieve proces.

Uit studies van de universiteit van Bordeaux is gebleken dat wanneer mensen met gehoorvermindering een hoorapparaat gaan dragen, dit ook bijdraagt tot de recuperatie van de cognitieve functies. Zo kunnen zowel het gehoor als de cognitieve functies weer geoptimaliseerd worden naargelang jouw leeftijd.

Wat doet een hoorapparaat precies? 

Een hoorapparaat versterkt in eerste instantie de geluiden. Geluiden die niet meer hoorbaar zijn, worden dankzij het apparaat weer hoorbaar gemaakt. De evolutie van de laatste 10-15 jaar heeft er wel voor gezorgd dat de versterking van geluiden steeds selectiever gebeurt. Zo worden positieve signalen zoals spraak versterkt in verhouding tot negatieve signalen zoals omgevingslawaai. Ook is er sprake van selectiviteit naar tonen toe. Zo zal een modern hoorapparaat zachte geluiden versterken en sterke geluiden verzachten. 

Voor iemand die beginnend slechthorend is, is het absoluut niet nodig om sterke geluiden nog eens extra te versterken. De gehoortechnologie is ondertussen ook zo ontwikkeld dat die gelaatsgericht functioneert. Dit wil zeggen dat geluiden die vooraan komen meer tot hun recht komen dan geluiden die van opzij of van achter komen. 

Is er een verschil tussen hoorapparaten? Zo ja, welk? 

De selectiviteit van de geluidsopname vormt het grootste verschil bij hoorapparaten. Toch is die keuze enorm persoonlijk. Deze selectiviteit moet niet bij iedereen optimaal werken. Het hangt af van de levensstijl en de levensfase waarin je verkeert. Iemand die hoogbejaard is en niet veel meer buiten komt, zal waarschijnlijk minder nood hebben aan die selectiviteit dan iemand die zich nog op de werkvloer bevindt en veel vergaderingen moet bijwonen. Al die factoren moeten dus goed overwogen worden bij het vergelijken van het hoorapparaat en het maken van de juiste keuze. 

Wat met de zichtbaarheid van hoorapparaten? 

Als je in je omgeving rondkijkt zal je waarschijnlijk niet meteen iemand kennen met een hoorapparaat. Toch is de kans groot dat iemand een hoorapparaat draagt zonder dat jij dat opmerkt. De meeste hoorapparaten vandaag zijn zeer discreet. Tegelijkertijd heeft dit ook een nadeel. Doordat je zo weinig hoorapparaten ziet, hebben ze nog altijd een negatief karakter en blijft er een taboesfeer rond hangen.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van een hoorapparaat? 

We kunnen stellen dat een basistoestel rond de 750 euro kost. De toptoestellen kosten zo’n 2500 euro. Je kunt zeggen dat de gemiddelde kostprijs van een hoorapparaat zich tussen de 1500 en 1600 euro bevindt.

Hoe zit het met de levensduur van een hoorapparaat? 

Eenmaal je een hoorapparaat hebt aangekocht zijn wij bij wet verplicht ervoor te zorgen dat het hoorapparaat 5 jaar meegaat. Op technologisch gebied is het belangrijk dat het voldoende decibels kan genereren om de achteruitgang binnen die 5 jaar op te vangen. Dat geeft weinig problemen doordat we het hoorapparaat kunnen bijsturen via de computer. 

Afhankelijk van je persoonlijke noden bestaan er ook hoorapparaten die je na verloop van tijd kunt bijsturen en upgraden tegen betaling. Zo kun je starten met een basishoorapparaat maar naargelang van je persoonlijke evolutie na verloop van tijd ervoor kiezen om je apparaat beter te maken. Zo sta je niet meteen voor hoge kosten, maar kun je de kost van een hoorapparaat opsplitsen waardoor die wat draaglijker wordt.

Hoe belangrijk is gehoorbescherming? 

Gehoorbescherming is enorm belangrijk. Hoewel gehoorvermindering kan optreden door natuurlijke ouderdom, zijn er ook nog andere factoren die een belangrijke rol spelen. Hierbij maak je best een onderscheid tussen het werkveld en het uitgaansleven. In het eerste geval bestaat er nu een degelijke regelgeving omtrent lawaaiprotectie in bepaalde sectoren. Dit wordt strikt opgevolgd door preventie-adviseurs. In een tweede geval is er sensibilisering nodig in het uitgaansleven. Niet alleen de intensiteit maar ook de tijdsduur van (heel) luide muziek speelt daarin een grote rol. In dit laatste geval start je best zo vroeg mogelijk. Oordopjes zijn cool!

Hoe helpt Partena Ziekenfonds? 

Ook wij bij Partena Ziekenfonds weten wij hoe belangrijk je oren zijn. Daarom maken wij de kost van een hoorapparaat een stuk draaglijker. Ontdek hier onze voordelen en hoe wij je kunnen helpen. 

Onze verzekering medische kosten Medicalia beschermt je extra tegen de hoge kosten van een hoorapparaat. Je krijgt tot 75% terugbetaling voor je hoorapparaat (behalve binnenoorprothesen en cochleaire implantaten, en max. 600 euro/aansluitingsjaar/persoon).

Alles wat je moet weten over onze verzekering medische kosten Medicalia

Lig jij wakker van hoge medische kosten? Dan kan onze verzekering medische kosten Medicalia je gemoedsrust bieden. In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

ebook medicalia

Lees ook

14 oktober 2019

1 op de 2 Belgen heeft overgewicht

We roken en drinken minder, maar op vlak van gezonde voeding en lichaamsbeweging is er nog veel werk aan de winkel. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht. Dat blijkt uit het tweede deel van de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano.