Hongergevoel en verzadiging

Het geheim om te vermijden dat je naar ongezonde snacks grijpt? Luisteren naar  je lichaam! Herken het verschil tussen hongergevoel en trek in snacks. En kies voor maaltijden met een gezond gevoel van verzadiging.
Hongergevoel en verzadiging

Lees de signalen van je lichaam 

Je lichaam beschikt over een uitgekiend systeem om signalen te geven over welke voeding je nodig hebt op welk moment. Of om je te vertellen wanneer je energie nodig hebt, en wanneer je genoeg gegeten hebt. De kunst is om de signalen die je lichaam je geeft, juist te herkennen, en vooral om ze te respecteren.

Honger

Honger is een bewust gevoel geassocieerd met de dringende behoefte aan eten.

Voldaan

Je voelt je voldaan tijdens de maaltijd als je geen zin meer hebt om nog meer te eten. 

Verzadiging 

Verzadiging is een gevoel dat je hebt na de maaltijd, waardoor je gedurende een bepaalde tijd even geen honger meer hebt. 

En kies voor de juiste voeding

Om goede eetgewoonten te ontwikkelen is het belangrijk dat je de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam respecteert. Met andere woorden moet je weten wanneer het tijd is om te eten, en wanneer het tijd is om te stoppen

Het is ook belangrijk om te kiezen voor de juiste voeding. Sommige soorten voeding gaan het hongergevoel heel goed tegen, andere soorten voeding geven je geen verzadigingsgevoel en zorgen ervoor dat je meer en vaker honger krijgt

Bronnen

Wil je graag weten hoe je gezonder kan leven? Download dan onze gratis e-book met meer informatie over gezond eten en bewegen.

ebook gezond eten

Artikel tags:

Lees ook

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.

Gezond eten = Gezond slapen

Heerlijk toch, een pita na een avondje stappen?  Of een reep chocolade tijdens  je favoriete film? Maar is dat wel een goed plan, net voor je gaat slapen? Geloof het of niet, wat je in je mond stopt, beïnvloedt je slaap en je gezondheid. Maar hoe zit dat nu echt in elkaar?
07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.