Hoeveel kost een beugel of blokjes voor je tanden?

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Wat is de prijs van een beugel of blokjes voor je tanden? Waarom heb je die nodig? Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen bij de tandarts.
Hoeveel kost een beugel of blokjes voor je tanden?

Hoeveel kost een beugel? Dat is alvast één van de 5 vragen die je zeker moet stellen om voorbereid naar de orthodontist te trekken. Een bezoek aan de orthodontist gaat meestal gepaard met een heleboel onbeantwoorde vragen. Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen aan je orthodontist. Want een geïnformeerde patiënt is er twee waard! Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

5 vragen die je zeker moet stellen

1. Wat is de kostprijs van een beugel? 

Verschilt de kostprijs van een beugel voor een volwassene met die van een kind? Zijn de kosten van een beugel voor een kind aftrekbaar? Wel, je informeert je best vooraf over hoeveel de ingreep precies zal kosten. Zo kom je alvast niet voor verrassingen te staan. Door het grote aanbod aan beugels is het van belang je goed te informeren want de prijs kan sterk variëren. 

Vraag je je af hoeveel een beugel kost met of zonder verzekering? Kijk zeker na bij je ziekenfonds wat er terugbetaald wordt en wat niet. Ben je als lid van Partena Ziekenfonds ook aangesloten bij Dentalia Plus, dan kun je rekenen op een bijkomende terugbetaling naast de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Nog belangrijk om te weten is dat er een verschil kan zijn wanneer het gaat om een geconventioneerde of niet-geconventioneerde tandarts. 

2. Wat is het probleem?

Het is belangrijk om te beseffen wat precies het probleem is met je gebit. Niet alleen om zelf te weten hoe de vork nu in de steel zit, maar ook om te weten waarvoor je zelf moet opletten. Daarbij kun je te weten komen hoe je zelf je steentje kunt bijdragen voor een gezonder en mooier gebit, zonder een noodzakelijke tussenkomst van de orthodontist. 

3. Wanneer moet ik op controle komen?

Het is heel belangrijk om een ingreep of probleem goed op te volgen. Wees daarom zeker dat je een volgende afspraak maakt om te kijken of alles gunstig verloopt. Vergeet deze afspraak ook niet! Gebruik je agenda in je smartphone of je kalender op de ijskast die je er op tijd aan herinnert dat je bij de orthodontist moet passeren. Beter te veel op controle dan te weinig! Daarom is het belangrijk om op voorhand al eens te polsen hoe vaak je gemiddeld op controle zal moeten komen.

4. Hoe ziet mijn gebit eruit met of zonder orthodontische behandeling?

Is de ingreep überhaupt nodig? Of kun je best nog even wachten? Vraag altijd of de behandeling nodig is en wat er zou gebeuren mocht deze niet plaatsvinden. Vraag ook naar het resultaat dat je van de ingreep kunt verwachten. Als je dan nog twijfelt, is het ook steeds aan te raden om een second opinion te vragen. 

5. Hoe lang moet ik een beugel dragen?

Dé hamvraag van elke beugeldrager: ‘Hoe lang moet ik met deze blokjes rondlopen?’. Je tandarts zal je een schatting geven of kijk even op het Verbond van Vlaamse Tandartsen wat de gemiddelde behandelingsduur is. Het is wel belangrijk dat je jezelf behoed voor een ontgoocheling want hier is eigenlijk geen sluitend antwoord op. Dit antwoord varieert van gebit tot gebit, situatie tot situatie en persoon tot persoon. 

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Orthodontie-tandcorrecties

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.