Hoe herken je een tekenbeet?

Ze schuilen in hoog gras, struikgewas en ze zijn met velen. In deze blogpost hebben we het over teken. Hoe herken je tekenbeten? Hoe behandel je een tekenbeet? En hoe zit het met de ziekte van Lyme?
Hoe herken je een tekenbeet?
Teken voeden zich met bloed van gewervelde dieren én mensen. Ze bijten zich vast op de huid en drinken dan bloed. Pas als ze helemaal gevuld en voldaan zijn, laten ze los. Er zijn vele soorten teken en enkele daarvan lusten ook wel graag eens mensenbloed. Wanneer ze bijten voel je dat meestal niet. Ze spuiten immers een verdovende stof in de beet. Hoe herken je zo’n beet dan precies?

Een tekenbeet herkennen

In de eerste plaats kun je een tekenbeet herkennen doordat het beestje nog vastgeklampt zit aan de huid. Maar het kan ook dat de teek al heeft gebeten en vervolgens heeft losgelaten. Nadat de teek gebeten heeft ontstaat er een rood, jeukend bultje zoals bij een muggenbeet. Hoewel het beestje een voorkeur heeft voor warme, vochtige plekken zoals oksels, liezen of andere huidplooien, kan de teek zich overal op het lichaam vastbijten. Download ook onze handige gids over insectenbeten.

Behandeling tekenbeet

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk! Bij de apotheker kun je speciale tekentangetjes kopen die het makkelijk maken om de teek te verwijderen.
 • Het is niet gevaarlijk als er nog een klein stukje van de monddelen van de teek achterblijft in de huid. Dit ziet eruit als een klein zwart puntje. Je kunt je arts raadplegen om dit te verwijderen maar je huid zal zich ook vanzelf herstellen. Bij twijfel kun je altijd raad vragen aan je huisarts of apotheker.
 • Reinig het wondje met water en zeep.
 • Ontsmet het wondje met ontsmettingsmiddel.

De ziekte van Lyme

Teken kunnen ziektes overdragen. Als de teek binnen de 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting gering. De meest voorkomende ziekte is Lyme. In België is ongeveer tien procent van alle teken besmet met de ziekte van Lyme. Als je bent gebeten door een teek maar deze binnen de 24 uur hebt verwijderd, dan heb je ongeveer één tot twee procent kans op besmetting. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger dat percentage wordt.

Als je een besmette tekenbeet oploopt, kunnen er verschillende symptomen optreden.

De ziekte van Lyme kent drie stadia:

 1. Drie weken na de tekenbeet
  Er kan een huidinfectie optreden in de vorm van een kleine, rode vlek. De verkleuring van de huid breidt zich uit als een soort van ring met een diameter van ten minste vijf centimeter . Er kunnen ook griepachtige symptomen optreden zoals koorts en misselijkheid.
 2. Drie weken tot vijf maanden na de tekenbeet
  Aandoeningen van het centrale of perifere zenuwstelsel. Verlamming of hersenvliesontsteking kan optreden. Ook hartproblemen zijn niet ongewoon in dit stadium.i
 3. Vijf maanden tot jaren na de beet
  Gewrichtsaandoeningen zoals een ontsteking van het kniegewricht. Alle voorgenoemde verschijnselen kunnen na verloop van tijd chronisch worden. Indien je bent gebeten door een teek en je bovenstaande symptomen herkent, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Vragenlijst 

Er bestaan vragenlijsten online die nuttig kunnen zijn als je een vermoeden hebt dat er meer aan de hand is. Twijfel je, of heb je onduidelijke klachten? Dan is het sowieso aangewezen om contact op te nemen met je huisarts. Bij wijze van voorbereiding kan het een goed idee zijn een vragenlijst (opgesteld door Dr. Richard Horowitz, arts gespecialiseerd in Lyme-herstel) in te vullen en mee te nemen.

Meld een tekenbeet

Via TekenNet kun je een tekenbeet melden. De organisatie wil op deze manier zo veel mogelijk informatie vergaren over onder andere

 • het aantal personen dat een tekenbeet oploopt;
 • de plaatsen in België waar teken het meest voorkomen;
 • het aantal personen dat een arts raadpleegt na een tekenbeet.
Op hun website vind je ook een kaartje terug waar wekelijks een update plaatsvindt van de plekken in België waar tekenbeten opgelopen zijn.

Alles wat je moet weten over insectenbeten

Wil je meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download dan onze gratis gids en ontdek ook hoe je ze kunt verzorgen en voorkomen!

 

 insectenbeten

 

 

Artikel tags:

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!