Hoe vaak ga jij naar de tandarts?

Niemand gaat voor z'n plezier naar de tandarts, maar met regelmatige bezoekjes kun je jezelf veel problemen besparen. Partena Ziekenfonds voorziet ook een terugbetaling voor je tandartskosten.
Hoe vaak ga jij naar de tandarts?

Hoe vind je een goede tandarts?

Vraag aan familie, vrienden of collega's of zij een goede tandarts kennen. Vraag inlichtingen over zijn/haar manier van werken, de uurregeling voor raadplegingen, de tarieven (is de tandarts geconventioneerd of niet), eventuele specialisaties, of hij/zij nieuwe patiënten aanneemt, ...

Voor meer informatie kun je ook terecht bij je huisarts en bij beroepsverenigingen van tandartsen.

Preventieve controle bij de tandarts

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een tandarts is er niet enkel om schade te herstellen, maar vooral om tandbederf en problemen met je tanden te vermijden. Daarom is het vanaf de leeftijd van 2 jaar aangeraden om elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

De voorbereiding

Wat moet je je tandarts vertellen

Om je optimaal te kunnen behandelen, heeft de tandarts bepaalde inlichtingen nodig. 

  • Indien je tandpijn hebt, beschrijf zo duidelijk mogelijk wat je voelt. Maak een lijstje van de symptomen. Koorts, onfrisse adem, hoofdpijn, bloedend tandvlees, ...
  • Vermeld alles wat afwijkt van je normale gezondheidstoestand, zelfs als het volgens jou niets te maken kan hebben met jouw tandpijn. Jouw tandarts is een professionele zorgverlener, hij kan medische verbanden leggen.
  • Tandverzorging kan in combinatie met sommige geneesmiddelen problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je de tandarts vertelt welke producten of medicijnen je gebruikt, zoals aspirine, bloedverdunners, ...
  • De tandarts moet je algehele gezondheidstoestand kennen om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Daarom zal hij jou een paar vragen stellen over o.a. je medische historiek en eventuele heelkundige ingrepen die je in het verleden onderging. Het is belangrijk dat je de tandarts op de hoogte brengt als je diabetespatiënt, zwanger of allergisch aan bepaalde stoffen bent. Licht je tandarts ook in als je gezondheidstoestand verandert. Alles wat je vertelt, is vertrouwelijk.

Terugbetaling van je tandartskosten

Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor de kosten van preventieve controles bij de tandarts. Reken op gratis basistandzorg voor -18-jarigen en een wettelijke terugbetaling voor volwassenen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.