Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
Wat is hartcoherentie?

Hoe doe je het?

Om je hartritme coherent te maken, moet je zes keer volledig ademhalen in één minuut. Je ademt daarvoor vier seconden in en zes seconden uit. Dit doe je gedurende 10 minuten, en twee keer per dag. Er zijn verschillende goede, gratis apps die je helpen. Probeer tijdens de oefeningen wel op elk moment het voorgeschreven tempo voor je ademhaling aan te houden. Ook als er moeilijke gedachten of emoties de kop opsteken.

Wat is het effect?

Hartcoherentie versterkt je weerbaarheid tegen stress: je lichaam zal minder snel van slag zijn als je in stressvolle situaties terecht komt. Het zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Al na tien dagen kan je een verschil merken, en na twee maanden oefenen, pluk je er alle vruchten van. 

Voor wie?

Als je overspannen bent of van een burn-out herstelt, kan hartcoherentie helpen. Maar ook wie op zoek is naar rust heeft er baat bij. Vage klachten zoals een ijl gevoel in het hoofd, slecht slapen en concentratieproblemen kunnen soms voortvloeien uit chronische stress. Met hartcoherentie kan je de cirkel doorbreken. 

Waarom hartcoherentie toepassen?

Als je hartritme coherent is, maakt je lichaam minder cortisol en meer DHEA aan. Cortisol is een stresshormoon, DHEA is een anti-stresshormoon. Het bijsturen van je hormoonproductie levert je aanzienlijke voordelen op:

  • Minder vermoeidheid
  • Beter slapen
  • Sterker immuunsysteem
  • Goed humeur
  • Meer focus en betere prestaties
  • Lagere bloeddruk
  • Minder piekeren
  • Verlichting van nek- en schouderpijn

Algemeen versterkt de positieve impact ook je weerbaarheid voor stress: je lichaam zal minder snel van slag zijn als je in stressvolle situaties terecht komt. Kortom: hartcoherentie zorgt voor een balans tussen lichaam en geest.

Niet uit de lucht gegrepen

De positieve gevolgen van hartcoherentie zijn wetenschappelijk bewezen. In onze buurlanden Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt de techniek al veelvuldig toegepast. In België is hartcoherentie minder ingeburgerd, maar daar komt stilaan verandering in.
 

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.