Nieuws Gezond leven
30 september 2021

deel

Griepvaccin: onontbeerlijk in COVID-19-tijden

Vorig jaar was de overdracht van het griepvirus duidelijk verminderd omwille van de lockdown en  de naleving van de beschermingsmaatregelen. Deze winter krijgen we onze vrijheden van vóór de pandemie terug en zal het griepvirus dus onvermijdelijk opnieuw zijn intrede maken. Gelukkig is vaccinatie tegen griep een veilige en doeltreffende manier om het griepvirus tegen te gaan. 

Voor wie wordt griepvaccinatie aanbevolen? 

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt vaccinatie aan voor de volgende groepen: 

  • mensen met een risico op complicaties (bv. chronisch zieken, 65-plussers, zwangere vrouwen)
  • mensen die samenwonen met iemand uit een van deze groepen
  • mensen die onder hetzelfde dak wonen als een kind jonger dan 6 maanden
  • gezondheidswerkers
  • alle personen in de leeftijdsgroep 50-64 jaar

Terugbetaling

Indien je deel uitmaakt van een van de groepen waarvoor de HGR vaccinatie aanbeveelt (zie hierboven), kom je in aanmerking voor terugbetaling van het vaccin. Je betaalt dan slechts 4,08 euro of 2,45 euro (als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming), wat overeenkomt met je persoonlijke bijdrage. De toestemming van de adviserend arts heb je niet nodig. Een voorschrift van je arts, waarop "derdebetalersregeling van toepassing” vermeld staat, is voldoende om je te laten vaccineren en enkel de persoonlijke bijdrage te moeten betalen. is. Het is ook mogelijk om het griepvaccin zonder voorschrift rechtstreeks bij de apotheker af te halen. De apotheker registreert de informatie dan in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt.

Doeltreffendheid van de barrièremaatregelen 

Voor dit winterseizoen is een grotere voorraad vaccins besteld, zodat de campagne, normaal gesproken, niet in verschillende fasen zal gebeuren. De maatregelen die genomen werden in het kader van COVID-19 hebben een gunstig effect gehad op de verspreiding van het griepvirus. Het is daarom aan te raden om eenvoudige maatregelen, zoals regelmatig de handen wassen met water en zeep, zorgen voor goede ventilatie en alle oppervlakken regelmatig schoonmaken, te blijven nemen. Op die manier beperk je de overdracht van het virus. De HGR geeft risicopersonen ook de raad om op drukke plaatsen (bv. het openbaar vervoer) mondmaskers te blijven dragen en om hun handen te wassen met een hydroalcoholische oplossing.

Meer info? 

Lees alle details over de griepvaccinatiecampagne.

 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.