Nieuws Gezond leven
11 september 2020

deel

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.
Griepvaccinatie 2020 in twee fases
Aangezien het aantal griepvaccins beperkt is (België beschikt over 2,9 miljoen vaccins), zal het dit jaar worden toegediend in twee fases. Hierdoor worden onder andere risicogroepen en personen die werken in de gezondheidssector eerst ingeënt. 

Fase 1: 15 september tot 15 november 

Tijdens de eerste fase krijgen risicogroepen voorrang, wat wil zeggen dat het vaccin enkel aan hen wordt afgeleverd. Ze dienen het vaccin af te halen tussen half september en half november. De toediening zelf van het vaccin blijft aanbevolen vanaf 15 oktober.

Onder risicogroepen wordt verstaan: 

Categorie A

 • Groep 1: personen met een risico op complicaties

  • alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma ), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
  • alle personen vanaf 65 jaar
  • personen die in een instelling verblijven
  • kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
 • Groep 2: personen werkzaam in de gezondheidssector
 • Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als:
  • de risicopersonen uit groep 1
  • kinderen jonger dan 6 maanden

Categorie B: personen tussen 50 en 65 jaar.

Behoor je tot een risicogroep? Neem contact op met je huisarts voor meer info. 

Fase 2: vanaf 15 november 

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na fase 1 kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking vanaf half november.   In sommige gevallen krijg je de mogelijkheid om je te vaccineren tegen griep via het werk. Ook hier is de gefaseerde aanpak van toepassing.

Het belang van vaccinatie

Het belang van vaccinaties start al van kinds af aan. Vraag je je af waarom? Met behulp van deze inentingen krijg je een verzwakte vorm van een virus of bacterie toegediend. Door deze stoffen vòòr de potentiële uitbraak van deze ziektes toegediend te krijgen, gaat je lichaam antistoffen produceren en ben je veel beter gewapend tegen ziektekiemen.

Wil je graag meer weten over vaccins? In onze blog geven we je graag meer informatie. Ook sommen we nog eens alle feiten en fabels op. Heb je nog meer vragen over vaccinaties?Wil je graag meer weten over het beleid hierrond? Wil je graag cijfers zien? Op laatjevaccineren.be krijg je een duidelijk overzicht. Ook op Vacciweb lees je alle uitgebreide informatie over het hoe en waarom van vaccinaties.

Je vaccinaties 100% terugbetaald

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar.  

Artikel tags:

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.