Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn,... Het zijn allemaal symptomen van de griep. Dat het griepvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt, dat heb je waarschijnlijk al aan den lijve mogen ondervinden. Je kunt jezelf hiertegen beschermen met een griepprik, of een griepvaccinatie.
Bescherm jezelf met een griepvaccinatie
De meeste mensen die griep hebben, blijven een week thuis uitzieken op doktersbevel. Als je griep hebt voel je je absoluut niet lekker maar gelukkig genees je na een tijdje vanzelf. Maar bij zo’n 10% van de bevolking is dit niet het geval. Bij die mensen kunnen ernstige complicaties optreden als ze besmet geraken met het griepvirus. Voor deze ‘risicogroepen’ is het uiterst belangrijk dat ze zich laten vaccineren met een griepprik.

Deze risicogroepen kiezen best voor griepvaccinatie: 

  • 65-plussers
  • Zwangere vrouwen (in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap)
  • Chronisch zieken 
  • Iedereen die opgenomen is in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum 
  • Iedereen die werkt in de zorgsector 
  • Iedereen die vaak in contact komt met bovenstaande risicogroepen 

Natuurlijk mag iedereen die een griep wil vermijden zich laten vaccineren.

Mag je griepvaccin krijgen als je zwanger bent?

Zeker en vast! Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het zelfs een must om je te laten vaccineren! Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor het kindje. De risico’s zijn: kans op vroeggeboorte, een miskraam en een laag geboortegewicht van de baby. Zwangere vrouwen die griep hebben, belanden ook sneller in het ziekenhuis.

Ben je zwanger tijdens het griepseizoen?  Het griepvaccin wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen tijdens het griepseizoen (oktober tot en met april), ongeacht het stadium van de zwangerschap. Dus mogelijk vanaf het eerste zwangerschapstrimester. 

Zwangere vrouwen behoren tot de groep mensen die risico lopen op complicaties van het griepvirus, vooral aan het hart en de longen. In deze periode is de immuunrespons van zwangere vrouwen immers anders door de zwangerschapshormonen en is ook hun longcapaciteit minder. 

Het griepvaccin wordt voor zwangere vrouwen gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. Bij het voorschrijven van het griepvaccin vermeldt de arts op het voorschrift dat de derdebetalingsregel van toepassing is. De apotheker verrekent dit dan aan de kassa voor jou.  

 

Ben je 100% beschermd met het griepvaccin?

Neen, ook al ben je ingeënt, dan nog kun je de griep krijgen. Maar de kans is veel kleiner. Nadat je een griepspuit kreeg, heeft je lichaam ongeveer twee weken nodig om je te beschermen. Indien je voor of tijdens die twee weken besmet wordt, kun je dus nog griep krijgen. Het vaccin beschermt ook slechts tegen een aantal griepvirussen. En je hebt ook altijd virussen die soortgelijke symptomen veroorzaken.

Een griepvaccin koop je via een doktersvoorschrift bij de apotheker voor zo’n 10 tot 12 euro.  Als je deel uitmaakt van een van de groepen waarvoor de HGR vaccinatie aanbeveelt, kom je in aanmerking voor terugbetaling van het vaccin. Je betaalt dan slechts 4,08 euro of 2,45 euro (als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming).

De toestemming van de adviserend arts heb je niet nodig. Een voorschrift van je arts, waarop "derdebetalersregeling van toepassing” vermeld staat, is voldoende om je te laten vaccineren en enkel de persoonlijke bijdrage te moeten betalen.

Het is ook mogelijk om het griepvaccin zonder voorschrift rechtstreeks bij de apotheker af te halen. De apotheker registreert de informatie dan in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt. 

Leden van Partena Ziekenfonds kunnen daarnaast een terugbetaling aanvragen van 80% van het remgeld (tot max. 25 euro/ per persoon). Voor wie in een woonzorgcentrum woont, is het vaccin zelfs helemaal gratis.

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

ebook keuze ziekenfonds

 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.