Granola met frambozen

Havervlokken, zaden, noten en fruit: een huisgemaakte ontbijtlekkernij van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Granola met frambozen

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast, samen met onze partners, wat inspiratie voor een gezond menu.

Bereidingstijd: minder dan 30 minuten voor een grote pot.

Ingrediënten

  • 3 el kokosvet (natuurvoedingswinkel)
  • 350 g havervlokken
  • 100 g gemengde noten, in grove stukken
  • 4 el lijnzaad of chiazaad (natuurvoedingswinkel)
  • 4 el pompoenpitten
  • 1 el kaneel
  • 2 el honing
  • 70 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, blauwe bessen, …)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt het kokosvet op een laag vuur.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Giet de havervlokken op de bakplaat, meng met de noten, het lijnzaad, de pitten en kaneel en giet er de honing en het gesmolten kokosvet over. Meng goed en bak het mengsel ± 20 minuten in de oven. Roer geregeld om.
  • Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten.

Serveertip

  • Lekker met (Griekse) yoghurt of kefir.
  • Frambozen, blauwe bessen, … kun je ook diepgevroren kopen. Haal ze voor het slapengaan uit de diepvries en ontdooi in de koelkast.
  • Granola kun je afgesloten 2 à 3 weken bewaren.
  • Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintolerantie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.

Uit: Nooit meer diëten I, van Sandra Bekkari.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Gezond eten

Artikel tags:

Lees ook

07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.