Granola met frambozen

Havervlokken, zaden, noten en fruit: een huisgemaakte ontbijtlekkernij van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast, samen met onze partners, wat inspiratie voor een gezond menu.

Bereidingstijd: minder dan 30 minuten voor een grote pot.

Ingrediënten

  • 3 el kokosvet (natuurvoedingswinkel)
  • 350 g havervlokken
  • 100 g gemengde noten, in grove stukken
  • 4 el lijnzaad of chiazaad (natuurvoedingswinkel)
  • 4 el pompoenpitten
  • 1 el kaneel
  • 2 el honing
  • 70 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, blauwe bessen, …)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt het kokosvet op een laag vuur.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Giet de havervlokken op de bakplaat, meng met de noten, het lijnzaad, de pitten en kaneel en giet er de honing en het gesmolten kokosvet over. Meng goed en bak het mengsel ± 20 minuten in de oven. Roer geregeld om.
  • Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten.

Serveertip

  • Lekker met (Griekse) yoghurt of kefir.
  • Frambozen, blauwe bessen, … kun je ook diepgevroren kopen. Haal ze voor het slapengaan uit de diepvries en ontdooi in de koelkast.
  • Granola kun je afgesloten 2 à 3 weken bewaren.
  • Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintolerantie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.

Uit: Nooit meer diëten I, van Sandra Bekkari.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Gezond eten

Lees ook

Wat schaft de pot vandaag? Peulvruchten!

1 op de 4 Vlamingen kan amper één, laat staan meerdere peulvruchten opnoemen. Jammer, want onbekend is onbemind! Peulvruchten zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en aminozuren. Meer nog: wie ze opneemt in het voedingspatroon, verlaagt volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans het risico op diabetes, borstkanker én een hersenbloeding.