Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Partena Ziekenfonds wil je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Concreet betekent het dat we je met plezier oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Partena Ziekenfonds gelooft immers dat nieuwe technologie je kan helpen om je gezondheid op te volgen én verbeteren.
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele handige gezondheidsapps. Hieronder lichten we er alvast een aantal toe: test ze uit en ontdek meteen hoe lonend ze zijn!
Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

 mHealthBelgium, alle veilige gezondheidsapps op één website!

Maar eerst dit: wist je dat mHealthBelgium (of voluit ‘mobile health Belgium’) alle relevante en noodzakelijke info over mobiele applicaties voor patiënten, zorgprofessionals en zorginstellingen centraliseert? Het gaat onder meer over CE-markering, gegevensbescherming, veiligheid van de communicatie … Neem snel een kijkje op de website, en bekijk beslist de overzichtspagina met alle gezondheidsapps!

Daar vind je trouwens ook onderstaande apps terug, waarmee je zelf makkelijk je gezondheid opvolgt en verbetert: 

1. SkinVision

Wat is het?

SkinVision is een wetenschappelijk verantwoorde smartphone app die huidvlekjes screent op huidkanker. Binnen de 30 seconden ontdek je of een plekje verdacht is.

Probeer sowieso je huid een keer per maand te bekijken en controleer of er veranderingen optreden. Denk hierbij vooral aan (moeder)vlekjes die er plots anders gaan uitzien. Zo’n controle duurt slechts enkele minuten en kan echt wel je leven redden. Op de website van Euromelanoma lees je waar je precies moet op letten, en kom je meer te weten over huidkanker. 

Hoe werkt het?

Neem via SkinVision een foto van een huidvlekje op een lichtrijke plek. Vervolgens krijg je quasi meteen een beoordeling van het risico. Daarna krijg je advies over welke vervolgstappen je moet ondernemen. Een groep dermatologen staat alvast mee in voor de kwaliteitscontrole.

Jouw Partena Ziekenfonds-voordeel?

We vinden het enorm belangrijk dat je zelf je gezondheid in de gaten kunt houden. Daarom zorgen we voor een terugbetaling van de app SkinVision. Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 20 euro per kalenderjaar.

2. moveUP

Wat is het?

Na een heup- of knieoperatie kan je chirurg, ziekenhuis of kinesitherapeut je moveUP aanbevelen. Deze handige revalidatieapp zendt je dagelijks een revalidatieprogramma, helemaal op jouw lijf geschreven.

Hoe werkt het?

Een gespecialiseerd medisch team volgt continu je revalidatie op. Je medicatie en oefeningen worden constant bijgewerkt op basis van je toestand. Het enige wat je hoeft te doen? Een activiteitenarmband dragen om te registreren hoeveel je beweegt. Daarnaast kun je vlotjes berichten en foto’s delen, zodat het medisch team precies weet hoe je je voelt.

Jouw Partena Ziekenfonds-voordeel?

Goede zorg kost veel geld. Daarom voorziet Partena Ziekenfonds een terugbetaling van 20 euro per kalenderjaar. Dit aan leden die in het kader van een orthopedische ingreep aan heup en/of knie gebruik maken van onder meer moveUp.

3. Fibricheck

Wat is het?

Een app die zo snel mogelijk voorkamerfibrillatie opspoort. Dit is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarbij de hartslag veel te hoog is. Vaak meer dan 100 slagen per minuut in rust. Daarnaast klopt het hart ook onregelmatig.

Hoe werkt het?

Je (huis)arts schrijft je de Fibricheck-app voor. Vervolgens installeer je hem op je smartphone en gebruik je de login die je kreeg van je dokter. De app is heel gebruiksvriendelijk: je legt je vinger op de cameralens, die vervolgens een minuut lang je hartslag meet. Die gegevens worden dan doorgestuurd naar een databank bij je arts.

Jouw Partena Ziekenfonds-voordeel?

Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 20 euro per kalenderjaar voor de Fibricheck.-app

4. Syndo Health

Wat is het?

Syndo Health biedt telemonitoring en coaching voor chronische patiënten. Naast het opvolgen van de dagelijkse metingen (gewicht, bloeddruk, hartslag, aantal stappen), helpt de app patiënten om te leren omgaan met hun chronische aandoening.

Hoe werkt het?

Gebruikers krijgen toegang tot  wetenschappelijke info omtrent hun aandoening en medicatie. Elke dag krijgen ze ook tips, aangeraden door cardiologen, om met de aandoening om te gaan (bv. recepten voor hartpatiënten). De app helpt je ook onthouden wanneer je welke medicijnen moet innemen, en volgt nauwgezet specifieke parameters (gewicht, bloeddruk, hartslag, aantal stappen) op. De metingen worden dagelijks opgevolgd. Is er een afwijking in je waarden? Dan word je gecontacteerd.

Jouw Partena Ziekenfonds-voordeel?

Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 20 euro per kalenderjaar voor de Syndo Health-app.

Terugbetaling preventieve onderzoeken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zorgt Partena Ziekenfonds voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van kanker (bv. uitstrijkje, zelftest darmkanker), cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. Beslist de moeite om je verder te informeren én contact op te nemen. Tot gauw?

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.