Gezonde voeding: zo maak je een goede keuze

Tijdens de jaarlijkse Week van de Smaak wordt er een week lang aandacht besteed aan één voedingsthema en dit jaar staat ‘Gezond-tijd’ centraal.
Gezonde voeding: zo maak je een goede keuze

De Week van de Smaak is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en van 15 tot en met 25 november 2018 moedigen ze iedereen aan om de tijd te nemen om stil te staan bij gezonde voeding en het effect daarvan op je algemeen welzijn. 

Een goed begin is het halve werk

Wil jij gezonder gaan leven? Schrijf 19 november dan in je agenda, de Nationale Dag van het GezondBijt! Oftewel, een dag om massaal gezond te ontbijten. Zo maak je samen met je vrienden, familie, collega’s of lief een gezonde start. 
 
Bij Partena Ziekenfonds helpen we je graag een handje bij je gezonde voornemens. Daarom vind je hieronder alvast wat tips voor een gezonde levensstijl.   

Wat is gezond eten?

Er wordt zoveel gezegd en geschreven over gezond leven, dat het soms moeilijk is om te weten wie en wat je kan geloven. Om jou te helpen bij je keuze voor gezonde voeding maakte het Vlaams Instituut Gezond Leven samen met gespecialiseerde wetenschappers een nieuwe voedingsdriehoek
Deze nieuwe voedingsdriehoek maakt in een oogopslag duidelijk welke voedingsproducten een gezonde keuze zijn en welke producten je beter zo weinig mogelijk eet. En omdat een gezonde levensstijl meer is dan enkel gezond eten, stelden ze ook een bewegingsdriehoek op met (haalbare) tips om vaker te bewegen. 

Nutri-score: maakt gezond eten makkelijke

Ken je dat? Je staat in de winkel, vol goede voornemens om gezonder te gaan eten. Maar zodra je voor de winkelrekken staat weet je het echt niet meer. Wat is nu gezonder? Muesli of cruesli? Zijn diepvriesgroentjes net zo gezond als verse groentjes? En eet je beter een banaan of een mueslireep als tussendoortje? 
Als het aan Minister van Volksgezondheid Maggie de Block ligt, gaat de nutri-score je binnenkort heel wat keuzestress besparen. De nutri-score is een nieuw voedingslabel waaraan je in een oogopslag kan zien of een product een gezonde keuze is of niet. Lees hier meer over de nutri-score

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.