Gezond eten: vertrouw op advies van een diëtist

Tegenwoordig hoor en lees je veel over gezonde voeding, maar lang niet al die informatie is juist. Een diëtist geeft je voedingsadvies op maat en helpt je om gezond te eten. Volgens de Nationale voedselconsumptiepeiling is dat hard nodig, want de gemiddelde Belg eet en drinkt niet evenwichtig. 
Gezond eten: vertrouw op advies van een diëtist
Wil je graag persoonlijk voedingsadvies van een diëtist? Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je een terugbetaling van 4 sessies bij een gediplomeerd diëtist. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Het belang van gezond eten

Onjuist voedings- of dieetadvies kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De gemiddelde Belg eet en drinkt niet evenwichtig en hierdoor zijn ook in België voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig: 
  • Maar liefst 45% van de Belgen tussen de 3 en 64 jaar heeft een te hoge Body Mass Index
  • 1 op de 12 volwassenen lijdt aan diabetes
  • Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Belgische ouderen ondervoed is en dat ondervoeding een van de meest voorkomende doodsoorzaken is bij 65-plussers. 
Ga voor een onderbouwd antwoord op vragen over gezonde voeding en voor voedingsadvies op maat daarom altijd naar een diëtist en investeer in je gezondheid nu én later. 

Voedingsadvies op maat 

Om het belang van deskundig voedingsadvies te onderstrepen wordt er in maart elk jaar een Week van de Diëtist georganiseerd. Het thema van 2018 is HAP - klaar advies. HAP - klaar advies staat voor: 
  • Huisgemaakt: haalbaar voor het individu.  
  • Aangepast: afgestemd op de eigen / individuele situatie.  
  • Persoonlijk advies: rekening houdend met de situatie van het moment.
De focus ligt daarmee op voedingsadvies op maat dat gemakkelijk toepasbaar is en aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Want gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. 

Weet wat je eet

Het eten van voldoende groente en fruit is belangrijk omdat deze producten rijk zijn aan micronutriënten en voedingsvezels. Water is daarnaast essentieel voor een goede werking van het lichaam.

De gemiddelde Belg eet echter te weinig groenten en fruit en drinkt te weinig water:

  • Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert om minimum 200 gram fruit per dag te eten. Dat komt neer op minstens 2 stukken fruit per dag. Jongeren en senioren eten zelfs best 3 stukken fruit per dag. De gemiddelde Belg eet volgens cijfers van de Nationale voedselconsumptiepeiling van 2014 echter slechts 110 gram fruit per dag. 
  • We zouden minimum 300 gram groenten per dag moeten eten. Je kunt dit spreiden door minimum 200 gram bij de warme maaltijd te nemen en daarnaast rauwkost of soep bij de broodmaaltijd. In 2014 at de gemiddelde Belg (3-64 jaar) slechts 145 gram per dag. 
  • De Nationale voedselconsumptiepeiling van 2014 toonde ook aan dat 73% van de Belgische bevolking (3-64 jaar) minder water en niet-gesuikerde dranken drinkt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 l.
Schokkende cijfers, die aantonen dat er in België nog veel ruimte is voor verbetering als het gaat om een gezonde levensstijl. Als klant van Partena Ziekenfonds helpen we je graag een handje: zo doe je voordeel bij WW (Weight Watchers).

Wil jij actie ondernemen?

Wil jij gezonder gaan eten? De nieuwe voedingsdriehoek geeft je alvast overzichtelijke en haalbare richtlijnen voor een evenwichtige en gezonde voeding. Een deskundige diëtist kan je helpen om de puntjes op de i te zetten door je met medische kennis te begeleiden naar een gezonde voedingsstijl. Weet jij hoeveel suiker je per dag binnen krijgt? Doe de Suikertest!

Lees hier meer over de wettelijke terugbetaling voor diëtiek.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Lees ook

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.

Gezond eten = Gezond slapen

Heerlijk toch, een pita na een avondje stappen?  Of een reep chocolade tijdens  je favoriete film? Maar is dat wel een goed plan, net voor je gaat slapen? Geloof het of niet, wat je in je mond stopt, beïnvloedt je slaap en je gezondheid. Maar hoe zit dat nu echt in elkaar?
07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.