De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

“Gelukkig nieuwjaar”, “veel geluk”, … We wensen iedereen zo makkelijk geluk toe. Maar wat is geluk eigenlijk? Kan je zelf beïnvloeden hoe gelukkig je je voelt? En hoe doe je dat dan? De geluksdriehoek verzamelt wetenschappelijke kennis rond geluk en mentaal welzijn, en geeft inspiratie en richtlijnen.
De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

Geluk zit in een klein (drie)hoekje

De voedings- en bewegingsdriehoek kennen we al: ze geven een handig overzicht van goede gewoontes om langer fit en gezond te blijven. Maar wat met onze mentale gezondheid? Ook daar is er nu een praktisch hulpmiddel voor: de geluksdriehoek, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Wat maakt ons gelukkig?

Het Vlaams instituut Gezond Leven onderzocht de wetenschappelijke studies die er al zijn rond geluk, en haalde daaruit 3 bouwblokken, die samen de geluksdriehoek vormen. Want uit onderzoek blijkt dat je ‘je gelukkig voelen’ voor een deel zelf kan beïnvloeden. De bouwblokken helpen daarbij. Het zijn geen losse elementen, maar ze passen als puzzelstukjes in elkaar. Dit zijn de 3 blokken:

  1. Goed omringd zijn
    De warme relaties met mensen om je heen, weten dat je op hen kunt rekenen en dat jij hen ook steunt als ze je nodig hebben.
  2. Je goed voelen
    Interesse hebben in het leven en de energie om dingen aan te pakken. Maar ook innerlijke rust, het gevoel dat je wensen vervuld worden. En het besef dat minder positieve gevoelens erbij horen en geen ramp zijn.
  3. Jezelf kunnen zijn
    Jezelf kennen en een duidelijke richting kiezen in het leven. Groeien als persoon en tevreden zijn met jezelf.

Bij elk bouwblok staan 3 vragen die uitnodigen om dieper na te denken, en om ergens aan te werken als je dat nuttig lijkt. Daarvoor kan je verder ook terecht op geluksdriehoek.be, waar je oefeningen en praktische tips vindt om aan de slag te gaan. 

Een beetje uit balans is oké

Natuurlijk bestaat zoiets als ‘perfect geluk’ niet. Soms, zelfs vaak, loopt het leven niet zoals we willen. Dat is oké. Daarom is de geluksdriehoek ook een beetje uit balans gebracht met een oranje bol.  Voor die externe dingen die je niet in de hand hebt en die je geluk af en toe uit balans kunnen brengen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Maar hij is er. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. Het hoort er nu eenmaal bij.

De geluksdriehoek is het eerste educatieve model in Vlaanderen dat toespitst op mentaal welbevinden. Deze geluksdriehoek brengt alle kennis van Vlaamse experten rond dit thema samen. Het is meer dan een theoretisch model: op geluksdriehoek.be vind je concrete tools en oefeningen waar iedereen mee kan werken. 

 

Meer info:

Over het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Meer weten over de geluksdriehoek?

Aan de slag met de geluksdriehoek.

 

Lees ook