Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.
Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...
Ze duiken steeds vaker op op de festivalweide: kleine kinderen met kleurrijke oorbeschermers. Maar is luide muziek wel geschikt voor hen en beschermt zo’n hoofdtelefoon voldoende? Een paar uur festival volstaat alvast, waarschuwen experts. Want tot vijftien jaar is het oor immers nog in volle ontwikkeling. Bovendien incasseren kinderen evenveel geluid in een kleiner oor. Wat maakt dat ze dus veel gevoeliger zijn voor gehoorschade dan oudere mensen.

Vanaf wanneer luistert een ongeboren baby mee?

Het slakkenhuis van een foetus is vanaf 20 weken volledig ontwikkeld. Maar wil dat zeggen dat de gehoorzenuw vanaf dan even fel reageert als bij een volwassene? Daar hebben onderzoekers nog geen duidelijk antwoord op. Studies tonen wel aan dat baby’s (28 weken oud) schrikreacties vertonen bij plotse geluiden. Vanaf 35 weken vertonen ze een oriëntatiereflex, waarbij ze in de richting van geluid kijken. In het laatste semester van de zwangerschap horen baby’s al heel veel, en kan er dus wel degelijk gehoorschade optreden.

Gehoorschade bij kinderen en jongeren neemt toe …

Wie een festival bijwoont, stelt de oren langere tijd aan harde geluiden bloot. En dat kan dus gehoorschade veroorzaken. Uit eerder onderzoek blijkt dat herhaalde blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met dergelijke schade groeit al jaren, met name bij kinderen en jongeren. Amerikaans onderzoek, naar deze harde geluiden, leert zelfs dat het aantal de afgelopen 20 jaar met 31% is toegenomen.

Scherm die oortjes dus goed af!

Gehoorschade voorkomen én toch je favoriete festival bezoeken, samen met je kroost? Neem beslist oordoppen mee! Zo zorg je voor bescherming en kunnen jullie toch onbezorgd van de muziek genieten. Let wel: schuimrubberen oordoppen zijn vaak te groot. Ze moeten echt al goed zitten om een effect hebben. Bovendien dempen dergelijke oordoppen quasi alles, waardoor je ze alsnog verwijdert om te praten. Voor jonge kinderen (vanaf 2 jaar) is het uiteraard makkelijker en leuker om een kleurrijke oorbescherming te voorzien.

Oordoppen op maat echter vormen de beste oplossing, maar zijn vaak ook iets duurder. Omdat ze dus gemaakt worden volgens de vorm van je oren. Een uitstekende tussenoplossing? Oordoppen met filters. Hiermee is het occlusie-effect (effect dat afsluiting van de gehoorgang de eigen stem dof doet klinken) kleiner, en kun je dus nog een gesprek voeren. Raadpleeg hiervoor steeds een hoorcentrum. De  specialisten daar adviseren je welk type voor je kinderen en jou het meest geschikt is. Conclusie? Laat die kleurrijke oorbeschermers liever voor wat ze zijn, en schaf beter een paar gepersonaliseerde oordopjes aan.

Meten is weten: 80 decibel = 8 uur, 90 decibel = 1 uur.

Geen flauw idee wanneer een festival te luid is? Neem het zekere voor het onzekere en registreer zelf het geluid. Er bestaan tal van apps die je op je smartphone kunt downloaden, en die je helpen om geluidsniveaus te meten. De norm? Je mag oren niet langer dan 8 uur aan één stuk aan een geluidsniveau van 80 decibel onderwerpen. Ter verduidelijking: een druk café haalt al snel 90 decibel, dus je gehoor loopt al snel schade op …

Ter info, hoe luid is …

 • Een drukke autoweg?
  • 85 decibel.
 • Muziek op je hoofdtelefoon?
  • Vaak tot 95 decibel.
 • Een discotheek?
  • 105 decibel.
 • Een popconcert?
  • 110 decibel.

Doe je voordeel met Partena Ziekenfonds

Laat de hoge decibels je gehoor niet (verder) beschadigen: leden van Partena Ziekenfonds genieten een terugbetaling en genieten 15% korting voor oordoppen op maat bij Lapperre. Bovendien vind je op Shopavita.be heel wat oordoppen terug, die je als klant van Partena Ziekenfonds kunt aankopen met 10% korting!

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.