Nieuws Gezond leven
08 oktober 2020

deel

Fusie van poets- en strijkhulp, kinderopvang en gezinszorg van Partena en OZ

OZ en Partena bundelen de krachten vanaf 1 januari. De fusie verloopt stapsgewijs: op 1 januari 2021 gaan poetshulp met dienstencheques, gezinszorg en kinderopvang samen, een jaar later volgen de ziekenfondsen Partena en OZ*. De nieuwe groep zal meer dan 1 miljoen klanten vertegenwoordigen.

*Onder voorbehoud van de goedkeuring door CDZ.

Fusie van poets- en strijkhulp, kinderopvang en gezinszorg van Partena en OZ

Samen sterker

Als onafhankelijke sociale dienstverleners met een brede kijk op gezondheid en welzijn werkten Partena en OZ al langer nauw samen. Ze maken de Vlaamse poot uit van de Onafhankelijke ziekenfondsen en boden bijvoorbeeld al dezelfde verzekeringsproducten aan van MLOZ Insurance**. 

Die samenwerking wordt nu stapsgewijs naar een hoger niveau getild: eerst gaan alle activiteiten van poetshulp met dienstencheques, gezinszorg en kinderopvang samen op 1 januari 2021. 

 • De nieuwe kinderopvangorganisatie zal 49 kinderdagverblijven onder zijn hoede hebben. In totaal goed voor bijna 400.000 opvangdagen per jaar.  Daarmee wordt het de grootste private aanbieder van kinderdagverblijven in Vlaanderen. Bovendien zijn er ook nog 90 onthaalouders verbonden aan de organisatie. 
 • De nieuwe poets- en strijkdienst stelt meer dan 3.500 huishoudhulpen te werk en zal meer dan 3 miljoen uren per jaar presteren. Daarmee zit de organisatie stevig in de top tien van dienstenchequebedrijven in Vlaanderen. 

De ziekenfondsen Partena en OZ volgen dan op 1 januari 2022, onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde autoriteiten. Vanaf dat moment is er in Vlaanderen nog slechts één groot onafhankelijk ziekenfonds, dat ca. 1 miljoen klanten zal vertegenwoordigen. 

Wat betekent dit voor jou als klant? Bekijk de veelgestelde vragen.

Een nieuw en positief verhaal

Partena en OZ zien heel wat voordelen in de samensmelting:  “In een huidige context stond een fusie tussen onze ondernemingen in de sterren geschreven”, zegt Rik Selleslaghs, directeur-afgevaardigd bestuurder van OZ. “We werken aan een nieuw en positief verhaal dat een relevant alternatief biedt voor onze klanten. We geloven dat in dit geval één plus één drie wordt.”   

“Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze klanten een nog ruimer dienstenpakket, een nog bredere expertise en nog meer innovatieve service bieden.” zegt Stefaan Lauwers, bestuurder-directeur van Partena. “We opereren als sociale ondernemers dan wel in traditionele sectoren, maar daar mag best met een frisse en ondernemende blik naar gekeken worden. Klantgerichtheid is een must, efficiëntie en vereenvoudiging in ons complexe zorglandschap ook.” 

 

Over Partena

 • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijk ziekenfonds. Het bedient 478.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel.
 • Partena Kinderopvang is een van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.400 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 43 Partena kinderdagverblijven of via de 85 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 250 kindbegeleiders.
 • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.
 • Meer info over Partena

Over OZ

 • OZ is de overkoepelende naam van een aantal entiteiten die elk hun eigen activiteiten organiseren.
 • OZ is een onafhankelijk ziekenfonds dat 459.000 leden telt. Er zijn 442 medewerkers.
 • Kinderopvang Het Lieverdje vzw: OZ Kinderpret en Het Lieverdje organiseren reguliere, occasionele en buitenschoolse dagopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar. 350 kindjes worden opgevangen in de 6 kinderdagverblijven.
 • OZhulp@home vzw is een organisatie voor huishoud- en strijkhulp via dienstencheques. Meer dan 1.300 personeelsleden bedienen 8.000 klanten. 
 • Meer info over OZ

 

 

 **OZ501, verzekeringsagent (door de CDZ erkend onder het nr. 5001) voor "MLOZ Insurance", de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788A, 1070 Brussel, RPR Brussel (422.189.629, door de CDZ erkend onder het nr. 750/01) en Partena Ziekenfonds is verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (Lenniksebaan 788 A, 1070 Brussel - RPR Brussel, 422.189.629) erkend onder nr. CDZ 750/01 (voor de takken 2 en 18).