Nieuws Gezond leven
18 oktober 2021

deel

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wat is fluoridetandpasta?

Fluoridetandpasta is op die moment het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf. De fluoride die tandpasta bevat zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat je tanden beter beschermd zijn tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan. Het is dus belangrijk om een tandpasta te nemen die fluoride bevat.

Hoeveel tandpasta heb ik nodig?

De hoeveelheid tandpasta die je per poetsbeurt nodig hebt hangt af van je leeftijd.

  • Vanaf het doorkomen van de eerste melktandjes tot de leeftijd van 2 jaar is de nodige hoeveelheid tandpasta te vergelijken met de grootte van een rijstkorrel.
  • Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar is de grootte van een erwtje aangeraden
  • Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen, namelijk om de tandpasta aan te brengen over de volledige oppervlakte van de tandborstel.
Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van fluoride, maar in België is er geen enkele reden om deze aan te bevelen. Enkel in gebieden met een zeer laag fluoridegehalte in het drinkwater en bij onvoldoende gebruik van mondhygiëne producten is het te overwegen. In zulke gevallen is het advies van een tandarts erg belangrijk. 

Fluoride in ons dagelijks dieet

De voornaamste fluoridebronnen in ons dieet zijn drinkwater, mineraalwater, thee, sommige fruitsappen en visproducten. Let op, water met een hoog fluoridegehalte, maw meer dan 1,5 mg/L, is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het is daarom belangrijk om de verpakking van flessen goed na te kijken.

Daarnaast pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om het fluoridegehalte duidelijk aan te geven op de verpakking van tandpasta’s en ze te controleren. Tandpasta's met meer dan 1.500 ppm fluoride mogen enkel verkocht worden in de apotheek en op voorschrift van specialisten.

Welke tandpasta kiezen?

Voor een tandpasta voor kinderen kijk je het best niet enkel naar de leeftijd die vermeld staat op de verpakking, maar ook naar het fluoridegehalte
De hoeveelheid fluoride kan je aflezen in de ingrediëntenlijst op de achterkant van je tube tandpasta. 

  • Voor kinderen tot 6 jaar gebruik je best tandpasta met 1000ppm F-.
  • Vanaf 6 jaar mag je kind een volwassen tandpasta met 1450ppm F- gebruiken. 

De hoeveelheid tandpasta pas je aan op basis van de leeftijd. Tot 2 jaar een rijstkorrel en vanaf 2 jaar een erwt. Let op: In veel peuter- en kleutertandpasta’s zit minder fluoride dan aanbevolen.

Artikel tags:

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.