Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus.
Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Esthetische tandheelkunde: de opties

Zou je graag wittere tanden willen, een ontbrekende tand willen vervangen of wil je de vorm van je tanden veranderen met behulp van facings? Dan kun je een van de onderstaande behandelingen laten uitvoeren. Lees hieronder meer over de verschillende opties.

Tanden bleken

Wil je graag wittere tanden? Dan zijn er verschillende manieren om je tanden te bleken. Het bleachen van je tanden is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts dus altijd om advies als je je tanden wilt bleken. Lees hier welke drie methodes er zijn om je tanden te bleken
 

Tandbrug om een tand te vervangen

Mis je een of twee tanden? Dan kan je ervoor kiezen om deze te laten vervangen door een tandbrug. Een tandbrug steunt op de tanden aan weerskanten van de ontbrekende tand in je mond. 
 
De tandbrug zorgt voor een mooie glimlach en herstelt tegelijkertijd de vorm van je mond. Een nadeel van een tandbrug is echter dat de tanden waar de brug op steunt, in de loop der tijd brozer kunnen worden. 

Facetten of facings voor je tanden

Facetten of facings kunnen gebruikt worden om de kleur of vorm van je tanden te veranderen. Een facing is een heel dun laagje vulmateriaal dat de tandarts op je tand kleeft. Je kan kiezen uit facings van composiet of porselein. Porseleinen facings gaan langer mee dan die van composiet, maar zijn ook duurder. 
 
Facings kunnen gebruikt worden om de vorm of kleur van je tanden aan te passen. Daarnaast kan de tandarts facetten gebruiken om spleetjes tussen de tanden op te vullen, scheve tanden te verbergen of afgebroken hoekjes te repareren.
 
Heb je scheefstaande tanden en wil je er iets aan doen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een (onzichtbare) beugel te nemen. Orthodontie valt niet onder esthetische tandheelkunde en als je verzekerd bent met Dentalia Plus krijg je 60 % van de orthodontiekosten terugbetaald. 

Inlays

Bij een beschadigde tand, kan de tandarts ervoor kiezen om gebruik te maken van inlays. Dit zijn restauraties die sterker zijn dan normale vullingen en die een beschadiging tand kunnen herstellen. Een inlay is meestal van porselein of zirconium. 
 
De hierboven besproken mogelijkheden zijn de meest gangbare vormen van esthetische tandheelkunde. Overweeg je iets aan je glimlach te laten doen? Vraag dan altijd advies aan je tandarts
 

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.