NieuwsGezond leven
25 april 2019

deel

Emma.health en Partena Ziekenfonds lanceren samen grootschalig preventie initiatief

‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Onder dit motto bundelen online platform emma.health en Partena Ziekenfonds, het grootste onafhankelijke ziekenfonds van Vlaanderen, de krachten om op grote schaal aan preventie te doen. Vanaf vandaag tot 25 juni kan elke Vlaming gratis gebruik maken van het door artsen ontwikkeld online screeningplatform. 
Emma.health en Partena Ziekenfonds lanceren samen grootschalig preventie initiatief

Méér dan de zoveelste app

Emma berekent niet zo maar één risico, maar neemt de risico’s van de vijf meest voorkomende aandoeningen in rekening. Hierdoor kan emma.health jouw persoonlijke gezondheidsplanning opstellen: wanneer moet je gescreend worden op een bepaalde kanker? Is het zinvol om bloed te laten trekken? Kan je zelf iets doen of iets veranderen aan je levensstijl om de risico’s in te dijken?
Co-founder Emma.health Servaas Bingé

'Emma.health’ - Emma staat voor Empower people through Medical Autonomy - bestaat al sinds 2018 voor bedrijven en wordt nu gelanceerd voor het grote publiek. Het is een online platform dat werd ontwikkeld door onder meer huisarts Servaas Bingé, auteur van het boek ‘Nooit meer naar de dokter’ en teamarts van Lotto-Soudal en Jelle Van De Velde, ex-CEO van Cartamundi Digital. 

Door middel van een uitgebreide vragenlijst en algoritmen krijg je een medisch erkende  risicoanalyse van je kans op kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, longziekten en mentale veerkracht. Dat emma.health méér is dan de zoveelste app of een vrijblijvend online testje staat buiten kijf: het platform is geregistreerd als een gecertificeerd CE klasse 1 medisch hulpmiddel.

Artificiële intelligentie, samen met de huisarts

Partena Ziekenfonds en emma.health slaan nu de handen in elkaar om op grote schaal aan preventie te doen. Vanaf 25 april tot 25 juni is de toegang tot het betalende platform immers gratis en kan je een medische risicoanalyse laten uitvoeren. Na de uitgebreide eerste ‘intake’ krijg je je eigen medische dashboard, waar je jouw risicoanalyse kan raadplegen. De resultaten werken als verkeerslichten: je risico’s worden weergegeven als groen, oranje, of rood. Je kunt her-intakes doen om te kijken of je levensstijl of risico’s verbeterd zijn.

Het is de bedoeling dat je je gezondheid, samen met je huisarts, in handen neemt. emma.health zal een automatisch rapport naar je huisarts sturen, zodat je de resultaten samen met je huisarts kunt bespreken. Dankzij het platform worden het menselijke (de huisarts), het medische (systeembiologie & biotech) en de technologische evolutie (artificiële intelligentie) met elkaar verbonden. Huisartsen hadden tot nu toe geen zo’n tool ter beschikking om aan preventie te doen. 

“Terwijl het belang van goede en uitgebreide preventie op wereldschaal toeneemt, is het vreemd dat wij als arts nog steeds ‘beloond’ worden om achter de feiten aan te hollen. We moeten ons dus anders organiseren. 80% van wat ik doe kan met technologie geautomatiseerd worden. Die vrijgekomen tijd ga ik liever gebruiken om met mijn patiënt in gesprek te gaan, zijn pad naar gezondheid met andere zorgprofessionals te coördineren en hem of haar dus ècht te helpen richting een betere gezondheid,” zegt Servaas Bingé.

Preventie bespaart

Naast de persoonlijke voordelen, vaart ook de maatschappij wel bij doorgedreven preventie. Zo nemen de belangrijkste chronische aandoeningen een hap van 75% uit het budget van de gezondheidsuitgaven. Partena Ziekenfonds ziet in emma.health een sterke tool om actief aan preventie en sensibilisering te doen, op een manier die voor iedereen betaalbaar is. 

70 tot 90% van de belangrijkste chronische aandoeningen vallen te vermijden door een gezonde levensstijl. We hebben niet alles in eigen handen, maar we kunnen er wél veel aan bijdragen. Als ziekenfonds willen we dus een oproep doen om zelf je gezondheid in handen te nemen,
Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie Partena Ziekenfonds

“Het staat vast dat we het in de toekomst anders moeten aanpakken. Als we de gezondheidszorg als maatschappij betaalbaar willen houden, maar ook als we allen een kwalitatiever leven willen leiden. Want 70 tot 90% van de belangrijkste chronische aandoeningen vallen immers te vermijden door een gezonde levensstijl. We hebben inderdaad niet alles in eigen handen, maar we kunnen er wél veel aan bijdragen. Als ziekenfonds willen we dus een oproep doen om zelf je gezondheid in handen te nemen,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van Partena Ziekenfonds. 

Registreer je tussen 25 april en 25 juni gratis op emma.health en maak een jaar lang gebruik van alle functionaliteiten.

Lees ook

14 oktober 2019

1 op de 2 Belgen heeft overgewicht

We roken en drinken minder, maar op vlak van gezonde voeding en lichaamsbeweging is er nog veel werk aan de winkel. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht. Dat blijkt uit het tweede deel van de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano.