Elke dag ontbijten

De start van jouw dag moet beginnen met een gezond en vezelrijk ontbijt. Het ontbijt zorgt er namelijk voor dat je energie krijgt. We sommen enkele redenen op waarom ontbijten zo belangrijk is.
Elke dag ontbijten

Enkele redenen waarom ontbijten zo belangrijk is: 

  • Een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen in de voormiddag om zich over de appelflauwte van 11u te helpen. Met zoetigheden krijg je vooral calorieën binnen en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Een gezond tussendoortje kan wel de voedingsbehoefte aanvullen.
  • Je vermagert niet door het overslaan van je ontbijt, integendeel zelfs. Door te weinig te eten zal de bloedglucosespiegel te laag zijn, waardoor men snel naar suikerrijke voedingsmiddelen grijpt. Hierdoor stijgt de suikerspiegel enorm en zelf hoger dan voorheen. Hierdoor wordt insuline vrijgegeven die het suiker wegwerkt en het overtollige suiker wordt omgezet in vet, waardoor je dus verzwaart.
  • Een goed ontbijt staat borg voor een goede verdeling van de energie en de nodige voedingsstoffen over de dag. Zo loop je minder kans op voedingstekorten die je moe, prikkelbaar en lusteloos maken.
  • Een goed ontbijt kan leiden tot betere prestaties, een verhoogde productiviteit en minder arbeidsongevallen.
  • Als je ‘s morgens niet eet, heb je de neiging om de twee andere maaltijden enorm uit te breiden. Een zwaar middagmaal kan de concentratie in de namiddag verminderen, een overdadig avondmaal kan een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden gestockeerd.
  • Broodmaaltijden, en het ontbijt in het bijzonder, brengen veel complexe koolhydraten en zetmeel aan, onze meest gezonde energieleveranciers. Warme maaltijden brengen in het algemeen meer vet aan.
  • Een goed ontbijt brengt de kinderen goede voedingsgewoonten bij waar ze nu en later alle baat bij hebben.
  • De dag rustig beginnen met een ontbijt samen met het gezin of partner is gezellig en wapent je beter tegen de stress die een werkdag met zich kan meebrengen.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

ebook gezond eten

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.