Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.
Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Beslist een goede zaak ...

Fietsers die met een elektrische fiets rijden, leveren alvast een even grote fysieke inspanning als fietsers die ‘normaal’ trappen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek in 7 steden, waaronder Antwerpen.

Volgens het onderzoek rijden mensen met een elektrische fiets vaker, en leggen ze ook grotere afstanden af. De ondersteuning van de motor wordt zo volledig gecompenseerd. Meer nog: elektrische fietsers zouden zelfs grotere fysieke inspanningen doen dan mensen op een gewone fiets. Hoe dat precies komt?

Iets minder energie per minuut

Elektrisch fietsen is vanzelfsprekend iets minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning aan een gemiddeld tempo. Je lichaam verbruikt dus iets minder energie per minuut. Maar dankzij de ondersteuning fietsen mensen wel vaker én leggen ze grotere afstanden af.

Wie gewoon fietst, haalt gemiddeld 4,8 km per fietstrip. Wie elektrisch fietst, blijkt bijna twee keer zoveel kilometers af te leggen. Daardoor verbruiken elektrische fietsers aan het eind van de rit méér energie. Mensen springen ook sneller op een elektrische fiets voor afstanden die ze vroeger alleen met de auto deden. Vooral voor woon-werkverkeer is die trend opvallend. 

Aan de slag met de bewegingsdriehoek

Volgens de bewegingsdriehoek is elektrisch fietsen een matig intensieve activiteit, vergelijkbaar met een fietssnelheid van 15 km per uur op eigen kracht. Dat is een heel gezonde vorm van beweging, zeker als je die bijna dagelijks doet en voldoende kilometers aflegt. En het feit dat elektrische fietsers gemiddeld 7 jaar ouder zijn dan gewone fietsers, vaker een wagen hebben en een hogere BMI, versterkt de gezondheidswinst van elektrisch fietsen nog. Vul elektrisch fietsen aan met de andere beweegrichtlijnen uit de bewegingsdriehoek, en je bent helemaal goed bezig! 

Veilig de fiets op via shopavita.be

Van praktische en stevige fietshelmen tot opvallende richtingaanwijzers: op shopavita.be, onze gezondheidsshop, vind je een handige selectie fietsaccessoires waarmee je in alle veiligheid de baan op kunt. Neem zeker een kijkje en geniet tot 30% korting!

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.