Nieuws Gezond leven
15 januari 2021

deel

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan zal je een uitnodiging krijgen.
Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Blablabla, geen excuses!

3 jaar zijn zo voorbij, dat weten we. We hebben het allemaal druk en zijn goed in het vinden van excuses om dat uitstrijkje toch nog maar even uit te stellen. Maar van uitstel kom vaak afstel.  “Het is nu even druk op het werk”, “ik doe het straks wel, na de boodschappen”, …De nieuwstee campagne rond baarmoederhalskanker focust dan ook op al die excuses. “Blablabla. Geen excuses. Laat een uitstrijkje nemen. Want tijdig opsporen is belangrijk.”

Waarom een uitstrijkje? 

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Afwijkende cellen kunnen opgespoord worden voordat ze kankercellen worden. Een uitstrijkje is met andere woorden de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek moedigt daarom vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Mogelijk maakt dit je ongerust? Bespreek het zeker met je arts.

Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is bijkomend onderzoek nodig.

Als je uitstrijkje ernstig afwijkende cellen bevat, dan word je doorverwezen voor bijkomend onderzoek. 

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig kan worden behandeld. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Wanneer was mijn laatste uitstrijkje?

Wellicht weet je niet meer exact wanneer nu weer je laatste uitstrijkje was. Maar geen nood, je kan die info makkelijk terugvinden:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. 
Inloggen kan met je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

En het vaccin tegen HPV? 

De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Lees meer over het HPV-vaccin.

Meer info

Lees meer over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

 

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.