Een eigen coach dankzij ‘Bewegen Op Verwijzing’

Sinds kort kan je huisarts je doorverwijzen naar een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach. Die professionele begeleider helpt je op weg naar een actievere levensstijl met een beweegplan op jouw maat. En dankzij de terugbetaling blijft de hulp heel betaalbaar.
De zittende Vlaming weer in beweging krijgen, dat is het doel van ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV). Met dit project richt het Vlaams Instituut Gezond Leven zich op mensen met gezondheidsrisico’s door een gebrek aan lichaamsbeweging. Want met een dagelijkse dosis beweging en minder lang stilzitten, kun je zelf je risico op gezondheidsproblemen verkleinen.

Zo vind je een persoonlijke coach

Is er een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach aan de slag in jouw regio? Vraag ernaar bij je huisarts. Hij of zij kan je naar zo’n professionele begeleider doorverwijzen met een verwijsbrief. Je belt nadien zelf naar de coach voor een afspraak. Tijdens de eerste ontmoeting stelt de coach samen met jou een beweegplan op maat op. 

Meer bewegen, elke dag

De bedoeling van BOV is vooral dat je meer beweging inbouwt in je dagelijkse bezigheden. Denk maar aan een dagelijkse fietstocht naar het werk, een wekelijkse wandeling met de buurman, een lunchwandeling met de collega’s, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Je probeert het beweegplan uit en bespreekt gaandeweg met je coach wat goed en minder goed gaat. Je coach kan het beweegplan eventueel bijsturen, en motiveert je om het vol te houden. Naast de sessies bij je coach volgt ook je huisarts je verder op. 

6 maanden in beweging

Een traject met een BOV-coach duurt 6 maanden. Eerst volgt er een kennismakingsgesprek en dan een aantal tussentijdse contacten om het beweegplan op te volgen. Op het einde volgt nog een afrondingsgesprek om het traject samen te evalueren. De coach bekijkt dan met jou hoe je die nieuwe actieve levensstijl zelfstandig kunt verderzetten. 

Terugbetaling

Voor de begeleiding van de BOV-coach krijg je een terugbetaling van de Vlaamse overheid. Je betaalt per kwartier individuele begeleiding maximaal 5 euro (of 20 euro per uur). Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 1 euro per kwartier (4 euro per uur). Volg je liever groepsbegeleiding? Dan betaal je nog minder: maximaal 1 euro per kwartier (4 euro per uur) en mensen met de verhoogde tegemoetkoming maximaal 0,5 euro per kwartier (2 euro per uur).

Meer info en contactgegevens van een coach in je buurt, vind je op www.bewegenopverwijzing.be.
 
* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.