Nieuws Gezond leven
09 september 2021

deel

Derde COVID-19 prik voor personen met verminderde immuniteit

Dit najaar zullen 300.000 tot 400.000 personen vanaf 12 jaar met een verminderde immuniteit een 3de vaccin krijgen, om hen beter te beschermen tegen COVID-19.
Derde COVID-19 prik voor personen met verminderde immuniteit

Mensen met een bepaalde aandoening of die een behandeling volgen waardoor hun immuniteit vermindert, maken minder antistoffen aan na hun basisvaccinatie met 1 of 2 vaccins. Uit wetenschappelijke gegevens blijkt dat het toedienen van een extra prik met het Pfizer of Moderna vaccin voor een toename aan antistoffen en een sterkere immuunrespons kan zorgen. Daarom heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) beslist, op basis van het advies van de Task Force, om een 3de prik aan te bieden aan deze personen.

Voor wie?

Personen vanaf 12 jaar met verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, waardoor ze minder sterk reageren op vaccinatie en een ‘extra’ dosis aangewezen is om maximale bescherming te verkrijgen tegen een ernstig ziekteverloop, hospitalisatie of zelfs overlijden door COVID-19.

Het gaat om volgende personen:

  • Patiënten met een aangeboren verminderde immuniteit
  • Patiënten die chronische nierdialyse krijgen
  • HIV-patiënten van wie het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed, waardoor ze een hoger risico op infectie lopen
  • Patiënten met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren, die in actieve behandeling zijn/of waren de voorbije 3 jaren
  • Pretransplant-, stamcel transplant- en orgaantransplant patiënten
  • Patiënten met ontstekingsziekten die behandeld worden met geneesmiddelen die de immuniteit verlagen 
De betrokken patiënten zullen automatisch worden uitgenodigd. De nog beschikbare vaccinatiecentra zullen worden ingezet voor de extra vaccinatie.

Je kunt zelf nakijken of je op de lijst van patiënten staat via MyHealthViewer.be of via MijnGezondheid.be.

Wanneer? 

Vanaf half september 2021. Ondertussen zijn alle volwassen personen uitgenodigd voor vaccinatie, en wordt op dit ogenblik de vaccinatie van jongeren vanaf 12 jaar gefinaliseerd. Vanaf half september zal de selectie en uitnodiging voor een ‘extra’ vaccinatiedosis van de patiënten met verminderde immuniteit starten. Ook binnen deze groep wordt er van oud naar jong gewerkt.

Kun je je vaccin kiezen?

Je kunt niet kiezen met welk vaccin je zal worden ingeënt. Alle patiënten zullen voor de ‘extra’ dosis een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna) toegediend krijgen. Het heeft dan ook geen zin om de huisarts een attest te vragen voor het verkrijgen van een bepaald type vaccin.

 

Meer info

Artikel tags: