Nieuws Gezond leven
27 september 2021

deel

Nu ook bijkomende coronaprik voor alle mensen ouder dan 65 jaar

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft beslist om ook aan alle personen van 65 jaar en ouder een bijkomend vaccin aan te bieden voor een optimale bescherming tegen ernstige COVID-19 ziekte.

Voor mensen met een verlaagde immuniteit en de bewoners van woonzorgcentra zette de IMC de voorbije weken en dagen al het licht op groen voor een bijkomende vaccinatie met een Pfizer- of Moderna-vaccin.

Derde prik 

In haar advies van 24 september beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook een additionele dosis met een mRNA vaccin tegen COVID-19 aan voor, onder meer, mensen vanaf 65 jaar. Op basis van dit advies besliste de IMC vandaag daarom om ook aan iedereen uit deze leeftijdsgroep een bijkomende prik aan te bieden met een mRNA vaccin. Ook zij lopen immers door een minder goed werkende immuniteit risico op ernstige ziekte door COVID-19.

Gefaseerde vaccinatie

Deze vaccinatie zal gefaseerd verlopen, te beginnen met personen van 85 jaar en ouder die al in de komende dagen een uitnodiging zullen ontvangen. De timing en organisatie voor de vaccinatie van de 65 tot 84-jarigen wordt in de volgende dagen op punt gesteld door de Taskforce vaccinatie van het Regeringscommissariaat zodat de IMC hierover woensdag een beslissing kan nemen.  Daarnaast zal ook de eventuele vaccinatie in andere settings die de HGR aanbeveelt, zoals in voorzieningen voor mensen met een handicap, verder geanalyseerd en besproken worden.

Door deze boostervaccinaties wordt opnieuw een ‘verdedigingslinie’ versterkt tegen de viruscirculatie, ziekten en een mogelijke overbelasting van ons gezondheidszorgsysteem.

Ten slotte heeft de IMC ook kennis genomen van de meest recente vaccinatiecijfers bij het personeel van zorginstellingen, bedrijven, …  Deze cijfers worden in de komende dagen gepubliceerd.

Meer info

laatjevaccineren.be

Artikel tags:

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.