Denk jij aan je intieme hygiëne?

Net zoals het bezoek aan de tandarts, stel je je gynaecologisch onderzoek wel eens uit. Je huisarts kan je verder helpen bij verschillende routineonderzoeken en behandelingen, info rond contraceptie en meer. In de volgende blogpost lees je enkele héél goede redenen om na te denken over jouw intieme hygiëne.
Denk jij aan je intieme hygiëne?

Het is geen slecht idee om even stil te staan bij de juiste vorm van contraceptie, seks en SOA’s, zwangerschap, menopauze en… het tijdig opsporen van ernstige ziektes.  Denk je erover na om een afspraak te regelen, dan kan je het uiteraard ook eerst eens bespreken met je huisarts. Die kan je al het juiste advies geven, en indien gewenst, doorsturen naar de gynaecoloog.  

Baarmoederhalskanker 

Misschien heb je al gehoord van baarmoederhalskanker? Die wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus, kortweg HPV. Bijna de helft van de 350 vrouwen die jaarlijks in ons land de diagnose ‘baarmoederhalskanker’ krijgen, is ouder dan 50. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing. De andere helft is jonger. Iedere vrouw heeft er dus baat bij de ziekte te voorkomen of tijdig op te sporen. 

Heel vroeg opsporen 

Je laten testen op baarmoederhalskanker kan eenvoudig via een zogenaamd uitstrijkje. Stel je hierbij geen griezelige of pijnlijke ingreep voor. De arts neemt via je vagina wat slijm van de baarmoederhals op voor verder onderzoek. Het grote voordeel is dat met zo’n uitstrijkje baarmoederhalskanker heel vroeg, zelfs al in de voorstadia, opgespoord kan worden, op het moment dat de ziekte nog goed te behandelen is.  

Vroeger werd geadviseerd jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. Door het Federaal Kenniscentrum (KCE)  worden vrouwen van 25 tot en met 64 jaar nu aanbevolen om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het afnemen van een uitstrijkje door je huisarts of gynaecoloog is gratis voor wie is aangesloten bij een Belgisch Ziekenfonds, het remgeld van de consultatie moet je wel zelf betalen.

Ook na 55 jaar 

Toch laten amper 4 op de 10 Vlaamse vrouwen boven de 55 om de 3 jaar zo’n uitstrijkje nemen. Waarom doen 6 op de 10 dat dan niet? Dit is wellicht (ook) te wijten aan de campagne die vaccinatie tegen HPV promoot. Die campagne is vooral op jonge meisjes gericht. Inderdaad: door vaccinatie kunnen we het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, al op jonge leeftijd de pas afsnijden. Heel wat vrouwen ouder dan 30, zijn niet gevaccineerd tegen HPV. Het is dus zowel voor jonge als oudere generaties belangrijk om een uitstrijkje te laten nemen.

Meer weten? Praat erover met je huisarts of gynaecoloog. Zij zijn er voor jouw gemoedsrust én gezondheid.

Lees ook

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.
10 april 2020

Stop met roken om het risico op ernstige COVID-19 te verlagen

Het is voor iedereen belangrijk om de juiste voorzorgmaatregelen te nemen om besmetting met en de verspreiding van het coronavirus te vermijden. Maar rokers kunnen nog een extra maatregel nemen: stoppen met roken tijdens deze uitbraak, want zo verminderen ze het risico op een zeer ernstige vorm van COVID-19.