Welke tandenborstel en tandpasta gebruik jij?

Het belangrijkste aan tandenpoetsen is natuurlijk om het minstens tweemaal per dag te doen. Maar ook je keuze van tandenborstel en tandpasta maken een verschil. Zo kies je goed voor jouw tanden. 
Welke tandenborstel en tandpasta gebruik jij?

De juiste tandenborstel

  • De keuze van een tandenborstel hangt af van je gebit, de grootte van je mondholte, je poetstechniek, ... Een tandenborstel moet in elk geval het volledige oppervlak van elke tand kunnen schoonmaken. Je tandarts kan je advies geven over welke tandenborstel het meest geschikt is voor jou. 
  • In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.
  • Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.
Een goede tandpasta

Alle tandpasta's die je in België kunt kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ...

Koop bij voorkeur een tandpasta met:

 • fluor: versterkt de tanden en bestrijdt tandplak
 • antibacteriële stoffen: verminderen het ontstaan van tandplak

Vraag advies aan je tandarts over de tandpasta die het meest geschikt is voor jou.

Let op met tandpasta's met witmakende stoffen.  Ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen het tandoppervlak beschadigen.

Is fluor schadelijk?

Fluor biedt bescherming voor de tanden. Het versterkt het tandglazuur en vermindert zo het risico op cariës. Tandpasta met fluor gebruiken, is dus prima. Maar het fluorgehalte mag niet hoger liggen dan 0,15% in tandpasta's voor volwassenen. Tandpasta's voor kinderen mogen slechts 1/4 van dat gehalte bevatten.

Over fluorsupplementen zijn de meningen verdeeld: te veel fluor kan leiden tot witte vlekken op de tanden en in een zeldzaam geval tot vergiftiging bij kinderen. Vraag dus raad aan je tandarts alvorens een fluorsupplement te gebruiken!

Is mondspoeling nodig?

 • Een mondspoeling kan nuttig zijn als aanvulling bij het tanden poetsen, maar het is niet echt noodzakelijk
 • Er bestaan verschillende producten om de mond te spoelen. De meeste bevatten fluor en antibacteriële bestanddelen die de tanden helpen beschermen.
 • Sommige producten mag je slechts tijdelijk gebruiken. Ze kunnen de tanden of de tong immers kleuren of zelfs de smaakzin aantasten. 
 • Mondspoelingen zijn af te raden bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Bescherm je glimlach

Ga ook regelmatig op controle bij de tandarts. Zo worden eventuele problemen vroeg opgemerkt en kunnen ze sneller verholpen worden. Toch problemen met je tanden? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds geeft daarop een uniek antwoord.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een pak meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die elk jaar tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.