Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Scheefstaande tanden, er is al heel wat over verteld en geschreven. Wat je mag onthouden, is dat je het probleem kunt aanpakken met een beugel. Waarschijnlijk stel je je meteen een paar logische vragen, zoals ‘Vanaf welke leeftijd kan/mag je beugelen?’, ‘Hoe lang moet ik met die blokjes rondlopen?’, ‘Hoeveel kost een beugel?’ en ‘Hoeveel krijg ik terug van mijn ziekenfonds?’. Vandaar volgend handig overzicht met de heldere antwoorden.
Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Hoe vroeger, hoe beter

Kinderen kunnen al starten met beugelen vanaf de leeftijd van 6-7 jaar. Wachten tot alle melktanden verdwenen zijn, is dus niet nodig. Vertrouw op je tandarts voor persoonlijk advies: heeft je kind een beugel nodig? En zo ja, wanneer? 

Kaakgroei 

Jong starten met orthodontie heeft als voordeel dat de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Bovendien is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen jonger dan 9 jaar. Verder houdt men bij behandelingen ook rekening met de groeispurt tijdens de puberteit (vanaf 11-12 jaar). Want dan werken bepaalde behandelingen (bijvoorbeeld bij een overbeet) sowieso veel beter.  

Volwassenen

Bij volwassenen is het iets moeilijker om in te grijpen, maar toch bestaan ook voor volwassenen tal van keuzemogelijkheden. Zo heb je uitneembare beugels, plaatbeugels, buitenbeugels, slotjesbeugels … En zelfs beugels met onzichtbare blokjes! Meer weten over orthodontie? Download alvast onze infogids over tandcorrecties.

Je tandarts weet raad

En dan dé hamvraag van elke beugeldrager: ‘Hoe lang moet ik mijn beugel dragen?’. Stel ze meteen aan je tandarts, want die kan je wellicht een inschatting geven van de duur van je behandeling. Of steek gerust eens je licht op bij het Verbond van Vlaamse tandartsen en leer meer over de gemiddelde behandelingsduur bij orthodontie. Sowieso is er niet meteen een sluitend antwoord, want veel hangt af van je gebit én je persoonlijke situatie. 

Opvolgen 

Daarnaast is het sowieso belangrijk om je ‘beugelingreep’ goed op te volgen. Maak dus tijdig een afspraak (en vergeet deze ook niet …) om te kijken of alles gunstig verloopt. Beter te veel op controle dan te weinig! Pols gerust vooraf al eens bij je tandarts hoe vaak je gemiddeld moet langskomen, en noteer je consultaties meteen in je kalender.

Krijg jaarlijks tot 1.250 euro terug met Dentalia Plus

Hoeveel kost een beugel? En zijn die kosten terugbetaald door het ziekenfonds? Weet dat je voor een beugel je zelf soms tot 3.700 euro betaalt. De kostprijs ligt zo hoog, omdat veel artsen en specialisten niet geconventioneerd zijn. Ze rekenen hoge supplementen en erelonen aan, en die betaalt de wettelijke ziekteverzekering niet terug. Informeer je dus vooraf over hoeveel de ingreep precies zal kosten!

Groot aanbod

Door het grote aanbod van beugels kan de prijs in elk geval sterk variëren … Ben je als Partena Ziekenfonds-lid ook aangesloten bij Dentalia Plus? Dan kun je rekenen op een bijkomende terugbetaling, naast je terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.

Concreet krijg je jaarlijks tot 1.250 euro terug per persoon, waarvan je maximaal 1.050 euro mag gebruiken voor orthodontie, het plaatsen van tandprotheses, tandimplantaten en parodontologie. Aansluiten kan tot en met 64 jaar. Eenmaal aanvaard, blijf je levenslang verzekerd, zonder risico op uitsluiting. 

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.