Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Scheefstaande tanden, er is al heel wat over verteld en geschreven! Wat je mag onthouden, is dat je het probleem direct kunt aanpakken met een beugel. Waarschijnlijk stel je jezelf hierbij meteen een paar logische vragen als ‘Vanaf welke leeftijd kan/mag je beugelen?’, ‘Hoe lang moet ik met die blokjes rondlopen?’, ‘Hoeveel gaat dit allemaal kosten?’ en ‘Hoeveel krijg ik terug van mijn ziekenfonds?’. Vandaar volgend handig overzicht met de heldere antwoorden!
Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Hoe vroeger, hoe beter.

Kinderen kunnen al starten met beugelen op de leeftijd van 6-7 jaar. Wachten tot alle melktanden verdwenen zijn, is dus echt niet nodig. Jouw tandarts geeft je advies over het tijdstip wanneer jouw kind klaar is voor beugel., of überhaupt wel een beugel nodig heeft.

Kaakgroei 

Jong starten, heeft als voordeel dat de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Bovendien is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen jonger dan 9 jaar. Verder moet er rekening worden gehouden met de groeispurt tijdens de puberteit (vanaf 11-12 jaar). Want dan werken bepaalde behandelingen (bijvoorbeeld bij een overbeet) sowieso veel beter. Op jeugdige leeftijd starten met een beugel heeft dus beslist z’n voordelen! 

Volwassenen

Bij volwassenen is het iets moeilijker om in te grijpen, omdat het groeiproces al voltooid is. Desalniettemin bestaan ook hier tal van keuzemogelijkheden. Zo heb je uitneembare beugels, plaatbeugels, buitenbeugels, slotjesbeugels … Zie je die zichtbare metalen blokjes niet meteen zitten? Ga dan voor een beugel met onzichtbare blokjes! Download alvast onze handige infogids over tandcorrecties.

Je tandarts brengt raad!

En dan dé hamvraag van elke beugeldrager: ‘Hoe lang moet ik met mijn beugel rondlopen?’. Stel ze meteen aan je tandarts, want die kan je meteen een inschatting bezorgen. Of steek gerust eens je licht op bij het Verbond van Vlaamse tandartsen en leer meer over de gemiddelde behandelingsduur. Sowieso is er niet meteen een sluitend antwoord, want veel hangt af van je gebit én je persoonlijke situatie. Wees dus niet meteen ontgoocheld als je het ‘verdict ‘van je tandarts te horen krijgt … 

Opvolgen 

Daarnaast is het sowieso belangrijk om je ‘beugelingreep’ goed op te volgen. Maak dus tijdig een afspraak (en vergeet deze ook niet …) om te kijken of alles gunstig verloopt. Beter te veel op controle dan te weinig! Pols gerust vooraf al eens bij je tandarts hoe vaak je gemiddeld moet langskomen, en noteer je consultaties meteen in je kalender.

Krijg jaarlijks tot € 1.250 terug met Dentalia Plus.

Hoeveel kost een beugel? En zijn die kosten aftrekbaar? Wel, voor een beugel betaal je zelf soms al tot 3.700 euro. De kostprijs ligt zo hoog, omdat veel artsen en specialisten niet geconventioneerd zijn. Ze rekenen hoge supplementen en erelonen aan, en die betaalt de wettelijke ziekteverzekering niet terug. Informeer je dus vooraf over hoeveel de ingreep precies zal kosten!

Groot aanbod

Door het grote aanbod van beugels kan de prijs in elk geval sterk variëren … Ben je als Partena Ziekenfonds-lid ook aangesloten bij Dentalia Plus? Dan kun je rekenen op een bijkomende terugbetaling naast de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.

Concreet krijg je jaarlijks tot 1.250 euro terug per persoon, waarvan je maximaal 1.050 euro mag gebruiken voor orthodontie, het plaatsen van tandprotheses, tandimplantaten en parodontologie. Aansluiten kan tot en met 64 jaar. Eenmaal aanvaard, blijf je levenslang verzekerd, zonder risico op uitsluiting. 
 

Lees ook

Het verhaal van Magali

Magali (15) speelt hockey sinds haar derde. Met twee grote broers op het hockeyveld is ze er letterlijk ingerold. Net als haar broers speelt ook Magali intussen bij het Belgische nationale hockeyteam: de Red Panthers.
 

Tandprothese? Tot 80% van de kosten terug!

Je tanden moeten een leven lang mee. Verzorg ze dus goed. Moet je toch één of meerdere zieke tanden vervangen? Met bruggen, kronen, implantaten? Of met een volledige of gedeeltelijk uitneembare prothese? Reken op de tandzorgverzekering van Partena ziekenfonds.