Nieuws Gezond leven
12 augustus 2021

deel

Naar evenementen met het Covid Safe ticket

Met een Covid Safe ticket (CST) kan je vanaf 13 augustus opnieuw deelnemen aan massa-evenementen, zonder mondmasker en zonder 1,5 meter afstand te moeten houden. 

Enkel in België 

In tegenstelling tot het Europees coronacertificaat, dat je in Europa kan gebruiken om te reizen, is het CST alleen geldig in België voor massa-evenementen. Het geldt voor buitenevenementen met maximum 75.000 toeschouwers. Vanaf 1 september komen daar ook de indoorevenementen bij. 

Het Covid Safe Ticket is gratis maar indien je nog niet (volledig) gevaccineerd bent, moet je nog altijd betalen om je te laten testen. Een PCR-test kost gemiddeld 46,81 euro als je ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling. Kinderen, jongeren en volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren kunnen tijdens de maanden juli, augustus en september 2 keer gratis getest worden. Je kunt hiervoor gratis PCR-testcodes aanvragen.

Als het evenement langer duurt dan één dag en er een verblijf of camping bij hoort, moet de organisator één keer per dag de geldigheid van de CST controleren. Is je CST niet meer geldig? Dan moet je je opnieuw laten testen om weer toegelaten te worden op het terrein.

De organisator controleert de CST’s met behulp van de COVIDscanBE-app. De app checkt ook je identiteit, aangezien de Covid Safe Ticket persoonlijk is. Dus je hebt best ook je identiteitskaart of rijbewijs bij om dit te kunnen voorleggen. Wanneer de organisator geen gebruik maakt van de CST’s, gelden de regels omtrent het dragen van een mondmasker en het behouden van de nodige afstand wel.

CST aanvragen

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen als:

  • Je in het bezit bent van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
  • Je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 dagen;
  • Je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test + 2 dagen);
  • Je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel met een negatief resultaat (geldigheid dag van de test + 1 dag)

Een CST aanvragen gebeurt op dezelfde manier als een coronacertificaat:

  • Via de CovidSafeBe-app en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Het certificaat kan je digitaal opvragen. Daarvoor heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of je gebruikt een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme.
  • Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (de nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID, als het thuisland is aangesloten bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke).
  • Het CST/certificaat voor vaccinatie kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd.

Het Covid Safe Ticket is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

 

Artikel tags: