NieuwsGezond leven
17 augustus 2020

deel

COVID-19 vaccinatie: de HGR legt de basis van de strategie voor België

Wereldwijd wordt volop onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De klinische ontwikkeling van een aantal vaccins is al bezig. Deskundigen schatten dat een vaccin binnen 12 tot 18 maanden op de markt kan zijn. Welke zullen de doelgroepen zijn? Over hoeveel doses vaccin zal België kunnen beschikken? De Hoge Gezondheidsraad heeft zich alvast over deze kwestie gebogen. 
COVID-19 vaccinatie: de HGR legt de basis van de strategie voor België

Wetenschappelijke partners en deskundigen 

België heeft zich ingeschreven voor een gezamenlijke EU-levering van COVID-19-vaccins. Net als aan alle andere lidstaten, is dus aan België gevraagd om de doelgroepen en het aantal doses, nodig voor een goede vaccinatiegraad te specifiëren. Om de vaccinatiestrategie tegen COVID-19 te bepalen, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zich omringd met talrijke wetenschappelijke partners zoals Sciensano, het KCE, het FAGG (geneesmiddelen) en deskundigen op het gebied van vaccinatie zoals ONE, Kind&Gezin, het RIZIV, ... 

Prioritaire groepen en aantal doses 

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens, raadt de HGR aan om prioriteit te geven aan de volgende doelgroepen: 
  • alle werknemers in de sector van de gezondheidszorg
  • alle personen ouder dan 65 jaar
  • patiënten tussen 45 en 65 jaar met ziekten zoals obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire, long-, nier- en leverziekten, plus de hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en de meeste kankers (of de mensen die recent een kankerbehandeling gehad hebben).
In samenwerking met zijn partners, heeft de HGR ook vastgesteld dat ongeveer 4 miljoen mensen tot deze prioritaire en risicogroepen behoren voor de vaccinatie tegen COVID-19 in België. De aanbevelingen zijn dus vatbaar voor wijziging, zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn. 

Artikel tags:

Lees ook

20 november 2020

Bijna helft van Belgen heeft nog nooit van hormoonverstoorders gehoord

Eten opwarmen in plastic bakjes. 6 op de 10 Belgen ziet hier geen graten in. Nochtans kan het ongezond zijn, want door de warmte kunnen er mogelijk schadelijke stoffen zoals hormoonverstoorders terechtkomen in het eten. Die stoffen kunnen gezondheidsproblemen of ontwikkelingsstoornissen veroorzaken, zeker bij kwetsbare groepen. Bijna de helft van de bevolking weet niet wat hormoonverstoorders zijn. Verontrustende resultaten, die blijken uit een enquête die de Onafhankelijke Ziekenfondsen afnamen bij 1.000 personen.
05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen.