Nieuws Gezond leven
04 januari 2021

deel

Coronavaccin: wat moet je weten?

Heb je vragen over het coronavaccin en de vaccinatiecampagne? Is het vaccin wel veilig? Waar vind je betrouwbare informatie? We houden je hier graag op de hoogte.

LAATSTE UPDATE: maandag 8 maart 2021 - 13u30

Coronavaccin: wat moet je weten?

Prioriteitsgroepen

Samen met de vaccinatie in de woonzorgcentra zijn al ongeveer 11.000 zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd, vooral huisartsen en thuisverpleegkundigen. De vaccinatie van deze prioritaire doelgroepen zal structureel verder gezet worden vanaf de week van 15 februari: zorgverleners (van 18 t.e.m. 55 jaar), bewoners en personeel ((van 18 t.e.m. 55 jaar) van collectieve zorginstellingen, risicopatiënten met bepaalde aandoeningen (18 tem 55 jaar); en de 18 tem 55 jarigen de interventionele eenheden op het terrein bij de politie de eenheden van de politie.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid houdt daarna rekening met volgende timing: 

 • Maart: 65-plussers gevolgd door risicopatiënten (obesitas, diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, longziektes, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers of recente behandelingen tegen kanker ...). Door het AstraZeneca-vaccin nu ook in te zetten voor 65’+ers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra: vanaf 15 maart, en niet vanaf 29 maart zoals eerst voorzien.
 • April: mensen met een essentieel beroep, exacte beroepen nog te bepalen.
 • Juni: de ruimere bevolking (18+)

Afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins kan dit schema nog aangepast worden. Wil je graag de recente evoluties opvolgen? Op de online teller van Sciensano volg je op elk moment hoeveel mensen al gevaccineerd zijn.  

Waar en wanneer kan jij je laten vaccineren?

Zo gauw jij in aanmerking komt voor een vaccin, krijg je een persoonlijke uitnodiging via sms, brief en e-mail. In ons land is het COVID-19-vaccin gratis en niet verplicht. Je zult dus de optie krijgen om de uitnodiging te weigeren of te aanvaarden. Je zult de afspraak ook kunnen verplaatsen. 

Als de geplande 200 vaccinatiecentra in het hele land vlot draaien, kunnen ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn tegen eind augustus. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.  

Volgens een enquête door een groep experten van de UCLouvain, de ULB en UGent is op dit moment 77 % van de Belgen van plan zich te laten vaccineren tegen corona. Lees er hier meer over.

De vaccinatiecentra in Vlaanderen en Brussel

Tegen midden februari moeten de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen en 10 vaccinatiecentra in Brussel klaar zijn. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Wie niet in het vaccinatiecentrum kan geraken, wordt aan huis gevaccineerd.

 

Hier vind je betrouwbare informatie

De snelheid waarmee het vaccin werd ontwikkeld, de veiligheid ervan, de bijwerkingen ... het zijn vragen en bezorgdheden die de afgelopen weken regelmatig opdoken. Op deze websites vind je toegankelijke, actuele en correcte info over het coronavaccin: 

Hoe is het mogelijk is dat op zo’n korte termijn een vaccin kon worden ontwikkeld?

Het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) legt dit duidelijk in de onderstaande video:


Goed om te weten

 • Van het coronavaccin kun je geen COVID-19 krijgen. Het COVID-19-vaccin bevat namelijk geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.
 • Het vaccin is getest, goedgekeurd en veilig. De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. In de fase 3-studies werden meer vrijwilligers ingesloten dan in de meeste andere vaccinstudies.
 • Het vaccin geeft weinig tot geen bijwerkingen. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.
 • Het vaccin is 90% doeltreffend in de preventie van COVID-19. Het is dus een zeer effectieve manier om je te beschermen tegen de ziekte. 
 • Een gezond dieet en vitamine C-supplement zijn niet genoeg om je te beschermen tegen COVID-19. Ze kunnen nooit infectie met het coronavirus tegenhouden.
 • Dat je nog geen COVID-19 hebt gehad, wil niet zeggen dat je het niet meer kan krijgen. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben.
 • Ook als je gezond bent, of niet tot een risicogroep behoort, heb je een vaccin nodig. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.
 • Zogenaamde ‘mRNA-vaccins’ kunnen je DNA niet veranderen. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.