NieuwsGezond leven
04 januari 2021

deel

Coronavaccin: wat moet je weten?

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is gestart in de woonzorgcentra en ziekenhuizen en zal daarna uitgebreid worden naar bepaalde prioriteitsgroepen. Daarna volgt de bredere bevolking. Wie zijn de prioriteitsgroepen? Is het vaccin wel veilig? Waar vind je betrouwbare informatie? We houden je hier graag op de hoogte.

LAATSTE UPDATE: vrijdag 22 januari 2021 - 9u50

Coronavaccin: wat moet je weten?

Prioriteitsgroepen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is volop bezig met de ontwikkeling van een efficiënt vaccinatieprogramma waarbij zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccin kunnen krijgen. Men houdt op dit moment rekening met volgende timing: 

 • Januari: bewoners en persooneel van de woonzorgcentra
 • Vanaf 18 januari: zorgverleners in de ziekenhuizen
 • Februari: eerstelijnzorg (o.m. huisartsen), andere zorginstellingen en overig personeel ziekenhuizen
 • Maart: 65-plussers gevolgd door risicopatiënten (obesitas, diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, longziektes, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers of recente behandelingen tegen kanker ...).
 • April: mensen met een essentieel beroep, exacte beroepen nog te bepalen.
 • Juni: de ruimere bevolking (18+)

Afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins kan dit schema nog aangepast worden. Wil je graag de recente evoluties opvolgen? Op de online teller van Sciensano volg je op elk moment hoeveel mensen al gevaccineerd zijn.  

 

Waar en wanneer kan jij je laten vaccineren?

Zo gauw jij in aanmerking komt voor een vaccin, krijg je een persoonlijke uitnodiging via sms, brief en e-mail. In ons land is het COVID-19-vaccin gratis en niet verplicht. Je zult dus de optie krijgen om de uitnodiging te weigeren of te aanvaarden. Je zult de afspraak ook kunnen verplaatsen. 

Als de geplande 200 vaccinatiecentra in het hele land vlot draaien, kunnen ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn tegen eind augustus. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.  

Volgens een enquête door een groep experten van de UCLouvain, de ULB en UGent is op dit moment 77 % van de Belgen van plan zich te laten vaccineren tegen corona. Lees er hier meer over.

De vaccinatiecentra in Vlaanderen en Brussel

Tegen midden februari moeten de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen en 10 vaccinatiecentra in Brussel klaar zijn. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Wie niet in het vaccinatiecentrum kan geraken, wordt aan huis gevaccineerd.

 

Hier vind je betrouwbare informatie

De snelheid waarmee het vaccin werd ontwikkeld, de veiligheid ervan, de bijwerkingen ... het zijn vragen en bezorgdheden die de afgelopen weken regelmatig opdoken. Op deze websites vind je toegankelijke, actuele en correcte info over het coronavaccin: 

Hoe is het mogelijk is dat op zo’n korte termijn een vaccin kon worden ontwikkeld?

Het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) legt dit duidelijk in de onderstaande video:


Goed om te weten

 • Van het coronavaccin kun je geen COVID-19 krijgen. Het COVID-19-vaccin bevat namelijk geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.
 • Het vaccin is getest, goedgekeurd en veilig. De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. In de fase 3-studies werden meer vrijwilligers ingesloten dan in de meeste andere vaccinstudies.
 • Het vaccin geeft weinig tot geen bijwerkingen. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.
 • Het vaccin is 90% doeltreffend in de preventie van COVID-19. Het is dus een zeer effectieve manier om je te beschermen tegen de ziekte. 
 • Een gezond dieet en vitamine C-supplement zijn niet genoeg om je te beschermen tegen COVID-19. Ze kunnen nooit infectie met het coronavirus tegenhouden.
 • Dat je nog geen COVID-19 hebt gehad, wil niet zeggen dat je het niet meer kan krijgen. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben.
 • Ook als je gezond bent, of niet tot een risicogroep behoort, heb je een vaccin nodig. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.
 • Zogenaamde ‘mRNA-vaccins’ kunnen je DNA niet veranderen. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.

Artikel tags:

Lees ook

HPV-vaccinatie nu ook voor jongens

Tot voor kort werden enkel meisjes ingeënt tegen het HPV-virus. Sinds het schooljaar 2019-2020 kunnen ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs een gratis vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) krijgen.

15 januari 2021

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Januari is de actiemaand rond baarmoederhalskanker. Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan zal je een uitnodiging krijgen.