Wat is dat toch met die cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. In wat volgt lees je meer over cholesterol.
Wat is dat toch met die cholesterol?

Goede of slechte cholesterol

Problemen ontstaan wanneer je cholesterolgehalte te hoog is en de verhouding tussen HDL en LDL niet juist is. LDL cholesterol is slechte cholesterol en is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is het goede cholesterol en houdt zich constant bezig met het opruimen van slechte cholesterol dat in de bloedbaan circuleert. 

Controle

Problemen worden veroorzaakt doordat de cholesterol zich inbouwt in de wand van de bloedvaten en zo plaques veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een vernauwing in de bloedvaten waardoor er een versterkte bloedstolling optreedt. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Laat daarom regelmatig je cholesterol meten.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van een te hoge cholesterol is het eten van teveel verzadigd vet dat meestal van dierlijke oorsprong is. Ook erfelijke factoren spelen een rol. Toch zijn er zaken die de cholesterol kunnen doen verminderen, dit zijn onder andere plantensterolen en -stanolen, die je kan terug vinden in schaal- en schelpdieren. Ook producten zoals Becel Pro-activ, Benecol en Danacol zijn verrijkt met plantensterolen.


TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Lees ook

Wat schaft de pot vandaag? Peulvruchten!

1 op de 4 Vlamingen kan amper één, laat staan meerdere peulvruchten opnoemen. Jammer, want onbekend is onbemind! Peulvruchten zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en aminozuren. Meer nog: wie ze opneemt in het voedingspatroon, verlaagt volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans het risico op diabetes, borstkanker én een hersenbloeding.