Nieuws Gezond leven
03 april 2020

deel

Blijf het vaccinatieschema van je kind volgen

Sinds 1 april is Kind en Gezin opnieuw gestart met vaccineren en opvolgen van pasgeboren baby’s. Andere, minder dringende consulten en afspraken worden voorlopig nog uitgesteld.
Blijf het vaccinatieschema van je kind volgen

De opvolging van het basisvaccinatieschema voor kinderen blijft onveranderd tijdens de coronacrisis. Het is belangrijk dat élk kind de aanbevolen vaccins krijgt, volgens het basisvaccinatieschema. Er is dus geen reden om vaccins uit te stellen. Andere niet-dringende zaken worden wel uitgesteld.

Opnieuw open sinds 1 april

De consultaties bij Kind en Gezin werden sinds 19 maart tijdelijk opschort. Dit was nodig om de organisatie en werkwijze in de consultatiebureaus aan te passen aan de verstrengde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19.  Sinds 1 april zijn de consultatiebureaus opnieuw open, maar wel enkel voor vaccinaties en de opvolging van pasgeboren baby’s. De lokale medewerkers zullen alle ouders voor een (nieuwe) afspraak contacteren. 

Vaccinaties blijven van belang!

Tijdens deze periode van de Covid-19 epidemie is het immers belangrijk de aanbevolen vaccinaties niet te vergeten en die ook op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. De huidige corona-epidemie mag het risico op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen, liefst niét verhogen. 

Extra maatregelen in consultatiebureaus 

Kind en Gezin houdt zoveel mogelijk rekening met de verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te verhinderen:

  • De alom bekende extra maatregelen rond hygiëne en afstand gelden ook bij hen.
  • Er mogen geen zieke kinderen, ouders en medewerkers naar het consultatiebureau komen.
  • Per kind mag er maximaal 1 begeleidende ouder meekomen en broers of zussen blijven best thuis.
  • Alle verpleegkundigen en artsen in de consultatiebureaus van Kind en Gezin dragen mondmaskers.  
Heb je nog andere, bijkomende vragen over de dienstverlening van Kind & Gezin? Bekijk hier hun veelgestelde vragen. 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.