NieuwsGezond leven
03 april 2020

deel

Blijf het vaccinatieschema van je kind volgen

Sinds 1 april is Kind en Gezin opnieuw gestart met vaccineren en opvolgen van pasgeboren baby’s. Andere, minder dringende consulten en afspraken worden voorlopig nog uitgesteld.
Blijf het vaccinatieschema van je kind volgen

De opvolging van het basisvaccinatieschema voor kinderen blijft onveranderd tijdens de coronacrisis. Het is belangrijk dat élk kind de aanbevolen vaccins krijgt, volgens het basisvaccinatieschema. Er is dus geen reden om vaccins uit te stellen. Andere niet-dringende zaken worden wel uitgesteld.

Opnieuw open sinds 1 april

De consultaties bij Kind en Gezin werden sinds 19 maart tijdelijk opschort. Dit was nodig om de organisatie en werkwijze in de consultatiebureaus aan te passen aan de verstrengde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19.  Sinds 1 april zijn de consultatiebureaus opnieuw open, maar wel enkel voor vaccinaties en de opvolging van pasgeboren baby’s. De lokale medewerkers zullen alle ouders voor een (nieuwe) afspraak contacteren. 

Vaccinaties blijven van belang!

Tijdens deze periode van de Covid-19 epidemie is het immers belangrijk de aanbevolen vaccinaties niet te vergeten en die ook op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. De huidige corona-epidemie mag het risico op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen, liefst niét verhogen. 

Extra maatregelen in consultatiebureaus 

Kind en Gezin houdt zoveel mogelijk rekening met de verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te verhinderen:

  • De alom bekende extra maatregelen rond hygiëne en afstand gelden ook bij hen.
  • Er mogen geen zieke kinderen, ouders en medewerkers naar het consultatiebureau komen.
  • Per kind mag er maximaal 1 begeleidende ouder meekomen en broers of zussen blijven best thuis.
  • Alle verpleegkundigen en artsen in de consultatiebureaus van Kind en Gezin dragen mondmaskers.  
Heb je nog andere, bijkomende vragen over de dienstverlening van Kind & Gezin? Bekijk hier hun veelgestelde vragen. 

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.