NieuwsGezond leven
30 augustus 2017

deel

Bijna een op de drie mensen wereldwijd heeft overgewicht

Sinds 1980 is het aantal gevallen van obesitas in 73 landen verdubbeld. Wereldwijd kampt nu ongeveer 1 op de 3 mensen met overgewicht. Dat blijkt uit een grootschalige studie die gepubliceerd is in The New England Journal of Medicine. 

Frappante cijfers

De obesitasepidemie neemt steeds grotere proporties aan. Maar liefst 2,2 miljard kinderen en volwassenen hebben overgewicht (een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30). Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, lijden dan weer aan obesitas (een BMI hoger dan 30). Het aantal kinderen met obesitas neemt ook sneller toe dan het aantal volwassenen. China en India tellen de meeste obese kinderen, respectievelijk 15,3 en 14,4 miljoen. Bangladesh en Vietnam hebben dan weer het laagste aantal mensen met overgewicht. 

Grote gezondheidsrisico’s

De onderzoekers winden er geen doekjes om: “Overgewicht is één van de grootste gezondheidsproblemen bij de mensheid. Mensen met overgewicht riskeren ziektes als hart- en vaataandoeningen, diabetes en kanker”, zegt Ashkan Afshin van The Institute for Health Metricsand Evaluation (IHME). In 2015 stierven dan ook maar liefst 4 miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas. 

Meer info

Heb je een BMI dat hoger is dan 25 en wil je niet bij de pakken blijven zitten, dan geven wij je graag een financieel duwtje in de rug.

Ontdek onze terugbetalingen voor de behandeling van obesitas.

Lees ook