Nieuws Gezond leven
23 augustus 2019

deel

Bij de kinesist betaal je binnenkort een vast, afgerond bedrag

Vanaf 1 september 2019 komt er een systeem van vaste remgelden bij de kinesist. Het gaat niet langer om percentages van het honorarium van de kinesist, maar om vaste en afgeronde bedragen. 

Minder verschillende bedragen

Dit nieuwe systeem van vaste remgelden heeft verschillende voordelen. Het aantal verschillende bedragen dat je uit eigen zak betaalt bij de kinesist vermindert duidelijk. Bovendien zullen die vaste bedragen ook niet meer verhogen bij een volgende indexering of opwaardering van de honoraria van de kinesisten. Vooral voor chronisch zieken die vaak naar de kinesist gaan, is dat goed nieuws. Het eigenlijke bedrag van het remgeld hangt af van de categorie van de verzorging. 

2 andere maatregelen

Naast het systeem met vaste remgelden kondigt het RIZIV ook de volgende twee maatregelen aan rond kinesitherapie die gelden vanaf 1 september 2019:
Een terugbetaling van specifieke kinesitherapiesessies van 60 minuten voor volwassen patiënten met een hersenverlamming
Geen terugbetaling voor acupunctuur en dry-needling door kinesitherapeuten

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het RIZIV!


 

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.