Nieuws Gezond leven
10 juli 2017

deel

Bewegen op Verwijzing van start op 26 plaatsen in Vlaanderen

Je huisarts die je doorverwijst naar een professionele beweegcoach om je op weg te helpen naar een actievere levensstijl? Binnenkort kan het al op 26 plaatsen in Vlaanderen. Het project ‘Bewegen op Verwijzing’ breidt steeds verder uit!

Wat is ‘Bewegen op Verwijzing’?

Met dit project wil het Vlaams Instituut voor Gezond Leven de zittende Vlaming weer aan het bewegen krijgen. Hoe? Door een doorverwijzing via de huisarts naar een professionele beweegcoach. Het project in 5 stappen:

  • Is er een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach aan de slag in jouw regio? Dan kan je huisarts je naar deze professionele begeleider doorverwijzen.
  • Je belt naar de coach voor een afspraak.
  • De coach stelt samen met jou een beweegplan op jouw maat op.
  • Je probeert het beweegplan uit en je bespreekt samen met je coach wat goed en minder goed gaat.
  • Naast deze sessies bij je coach volgt ook je huisarts je verder op.

Coaches in dubbel zoveel gemeentes

Het project ging van start in Leuven en Mechelen in september 2016, maar ondertussen sluiten steeds meer steden en gemeenten zich aan. Op 12 plaatsen is ‘Bewegen op Verwijzing’ al uit de startblokken geschoten en daarnaast werden onlangs nog 14 andere projectaanvragen goedgekeurd. Kortom, straks kan je al op 26 plaatsen in Vlaanderen terecht bij zo’n professionele beweegcoach.

En je ziekenfonds?

Partena Ziekenfonds betaalt je jaarlijks 25 euro terug. Lees meer over dit voordeel.

Meer info

Neem een kijkje op www.bewegenopverwijzing.be.

 

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.