Nieuws Gezond leven
03 september 2021

deel

Besmettingen tussen volledig gevaccineerden met 90% verminderd

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, gebruikt testresultaten en de gegevens van contact tracing om na te gaan hoe goed vaccinatie beschermt tegen een COVID-19 besmetting.

Betere bescherming na volledige vaccinatie

In een onderzoek naar de werkzaamheid van de coronavaccinaties, werden 8.000 gevaccineerde en 282.000 niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten vergeleken. Hieruit blijkt dat bij mensen met een volledige vaccinatie met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna, de kans op een besmetting met 74 tot 85% verminderde. De bescherming was duidelijk beter na volledige vaccinatie dan na slechts 1 dosis van een mRNA-vaccin. 

Deze studie houdt rekening met alle positieve testen, dus ook bij personen die geen symptomen vertoonden. De graad van bescherming tegen het coronavirus ligt in deze studie daarom iets lager dan in studies naar bescherming tegen (ernstige) symptomatische ziekte.

Gevaccineerden geven het virus minder vaak door

Als iemand na volledige vaccinatie toch nog geïnfecteerd raakt, is die persoon dan even besmettelijk als een ongevaccineerd persoon? De onderzoekers keken daarvoor naar besmettingen tussen 990 personen met een infectie na volledige vaccinatie en hun ongevaccineerde hoog-risicocontacten. Personen die gevaccineerd waren gaven het virus 52 tot 62% minder vaak door dan ongevaccineerde personen. 

Zijn zowel de geïnfecteerd als zijn hoog-risicocontact volledig gevaccineerd, dan zijn er ongeveer 90% minder besmettingen dan bij contacten tussen ongevaccineerde personen. 

Dit zijn positieve resultaten, al zijn er een aantal kanttekeningen te maken bij het onderzoek; zo werd het onder meer uitgevoerd op moment dat de deltavariant nog niet dominant was in België.

Let op! Het is niet omdat je volledig bent gevaccineerd dat je geen rekening meer moet houden met de huidige sanitaire maatregelen. Draag je mondmaskers waar het verplicht is of aangeraden wordt en blijf je handen regelmatig wassen. Om zowel jezelf als anderen te beschermen.

Meer info

Meer informatie over het onderzoek van Sciensano.  

 

Lees ook

15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.

14 oktober 2021

Zichtproblemen bij kinderen toegenomen door coronacrisis

Recente studies tonen dat de zichtproblemen bij jonge schoolgaande kinderen zijn toegenomen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19-crisis. De extra schermtijd en de afname van buitenschoolse activiteiten spelen hierin waarschijnlijk een rol. Preventieve maatregelen en regelmatige opvolging van kinderen kunnen helpen om bijziendheid tegen te gaan.