NieuwsGezond leven
12 februari 2016

deel

Belgische peuters en kleuters eten ongezond

Belgische peuters en kleuters krijgen te veel energie en eiwitten binnen en te weinig vetten en vezels. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel pleiten voor meer borstvoeding en minder zoetigheid op jonge leeftijd.

Te veel eiwitten vermijden

De voeding van peuters en kleuters komt niet overeen met de principes van een gezond voedingspatroon. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel na een grootschalig onderzoek. Via koemelk krijgen peuters en kleuters tijdens hun eerste 2 levensjaren te veel eiwitten binnen.

Wanneer eiwitten meer dan 15% van de energie-inname vormen, kan dat nochtans op termijn tot gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast eten vele jonge kinderen ook mee met hun ouders, waardoor ze meer gebak en snoep consumeren. De consumptie van vetten en vezels ligt dan weer te laag.

Meer en langer borstvoeding

Om de inname van energie en eiwitten onder controle te krijgen, pleiten de onderzoekers voor meer en langere borstvoeding. Als kinderen de borstvoeding ontgroeid zijn, zou individueel voedingsadvies de ouders ertoe moeten aanzetten om zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden.

Lees ook

14 oktober 2019

5 vuistregels voor een gezonde evenwichtige voeding

Ongeveer de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast voldoende lichaamsbeweging is een gezonde, evenwichtige voeding essentieel om extra kilo’s tegen te gaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste adviezen? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet 5 vuistregels op een rij.

Voedingswaarde

Etiketten op voedingsproducten kunnen soms nogal onoverzichtelijk en bombastisch overkomen. Toch is het belangrijk om te weten wat erop vermeld staat en het etiket op een juiste manier te kunnen interpreteren.