Nieuws Gezond leven
12 februari 2016

deel

Belgische peuters en kleuters eten ongezond

Belgische peuters en kleuters krijgen te veel energie en eiwitten binnen en te weinig vetten en vezels. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel pleiten voor meer borstvoeding en minder zoetigheid op jonge leeftijd.

Te veel eiwitten vermijden

De voeding van peuters en kleuters komt niet overeen met de principes van een gezond voedingspatroon. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel na een grootschalig onderzoek. Via koemelk krijgen peuters en kleuters tijdens hun eerste 2 levensjaren te veel eiwitten binnen.

Wanneer eiwitten meer dan 15% van de energie-inname vormen, kan dat nochtans op termijn tot gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast eten vele jonge kinderen ook mee met hun ouders, waardoor ze meer gebak en snoep consumeren. De consumptie van vetten en vezels ligt dan weer te laag.

Meer en langer borstvoeding

Om de inname van energie en eiwitten onder controle te krijgen, pleiten de onderzoekers voor meer en langere borstvoeding. Als kinderen de borstvoeding ontgroeid zijn, zou individueel voedingsadvies de ouders ertoe moeten aanzetten om zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden.

Lees ook

07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.

Kinderen en suiker

Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?