NieuwsGezond leven
12 februari 2016

deel

Belgische peuters en kleuters eten ongezond

Belgische peuters en kleuters krijgen te veel energie en eiwitten binnen en te weinig vetten en vezels. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel pleiten voor meer borstvoeding en minder zoetigheid op jonge leeftijd.

Te veel eiwitten vermijden

De voeding van peuters en kleuters komt niet overeen met de principes van een gezond voedingspatroon. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel na een grootschalig onderzoek. Via koemelk krijgen peuters en kleuters tijdens hun eerste 2 levensjaren te veel eiwitten binnen.

Wanneer eiwitten meer dan 15% van de energie-inname vormen, kan dat nochtans op termijn tot gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast eten vele jonge kinderen ook mee met hun ouders, waardoor ze meer gebak en snoep consumeren. De consumptie van vetten en vezels ligt dan weer te laag.

Meer en langer borstvoeding

Om de inname van energie en eiwitten onder controle te krijgen, pleiten de onderzoekers voor meer en langere borstvoeding. Als kinderen de borstvoeding ontgroeid zijn, zou individueel voedingsadvies de ouders ertoe moeten aanzetten om zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden.

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.