Nieuws Gezond leven
08 maart 2021

deel

Het AstraZeneca-vaccin: doeltreffend en nu ook aangeraden voor 55-plussers

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) bracht onlangs advies uit aan de overheden omtrent de doeltreffendheid van het vaccin van AstraZeneca voor personen ouder dan 55 jaar. Op basis van meerdere studies hebben de experts van de HGR besloten dat het vaccin toegediend mag worden aan alle volwassenen, zonder leeftijdsgrens. Dit betekent dat de 65-plussers sneller gevaccineerd zouden kunnen worden. 

Minder risico op ziekenhuisopnames 

De Minister van Volksgezondheid had zelf aangedrongen bij de HGR voor een dringend antwoord op zijn vraag of het mogelijk én gerechtvaardigd is om het vaccin van AstraZeneca toe te dienen aan 55-plussers. Een panel van Belgische experts heeft zich gebogen over twee recente studies (uit Engeland en Schotland) en een gunstig advies uitgebracht.

Deze studies tonen immers aan dat de immuunrespons hoog blijft tot na de 75-jarige leeftijd. De Schotse studie bestudeerde een groot aantal personen ouder dan 55 jaar en toonde aan dat het AstraZeneca-vaccin de ziekenhuisopnames sterk deed dalen (81 %) bij de 80-plussers.

En zoals we weten, heeft de groep personen ouder dan 80 jaar die positief getest zijn op COVID-19, net meer risico op een opname van lange duur. 

Meer wetenschappelijke gegevens 

Met de aanvulling van deze twee studies beschikt de HGR nu over een solidere wetenschappelijke basis en kunnen vorige aanbevelingen bijgestuurd worden. De Engelse en Schotse gegevens zijn geruststellend, vooral omdat de Schotse studie gevoerd werd in een context waar de Engelse variant van het virus woekerde.

Met dit advies sluit de HGR zich aan bij de WHO en het EMA (European Medicines Agency of Europees Geneesmiddelenbureau) die eveneens het AstraZeneca-vaccin eveneens aanraden voor volwassenen, ongeacht de onderliggende aandoening en zonder leeftijdsgrens. 

Meer info? 

Lees hier het volledige advies van de HGR.

Artikel tags: