NieuwsGezond leven
15 januari 2020

deel

8 op de 10 tieners wereldwijd bewegen te weinig

Wereldwijd bewegen 8 op de 10 jongeren minder dan één uur per dag. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bij 1,6 miljoen scholieren tussen 11 en 17 jaar uit 146 landen.

België in de middenmoot

De WGO beveelt aan om minstens één uur per dag aan lichaamsbeweging te doen: spelen, fietsen, wandelen, … Uit een grootschalige studie van deze organisatie blijkt nu dat 8 op de 10 jongeren wereldwijd die drempel niet halen. Meisjes scoren daarbij slechter dan jongens, met respectievelijk 85 % tegenover 78 %. In de studie haalde Bangladesh de beste punten met ‘slechts’ 63 % van de jongens en 69 % van de meisjes die te weinig bewegen. En België? Wij zitten in de middenmoot met 79 % van de jongens en 88 % van de meisjes die onvoldoende aan lichaamsbeweging doen. 

Nood aan beleidsmaatregelen

De WGO vraagt aan alle overheden wereldwijd om meer beleidsmaatregelen te nemen rond lichaamsbeweging bij de schoolgaande jeugd. Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen om een ambitieus preventiebeleid, onder meer rond fysieke activiteit bij jongeren. Want lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor de fysieke ontwikkeling van jongeren, maar ook voor hun mentale gezondheid.

Meer info

Zit jij ook te veel stil? Doe de test en schrijf je in voor het gratis begeleidingsplan. Partena Ziekenfonds helpt je in 4 weken uit je stoel!

Wist je trouwens dat je een Beweegbonus krijgt van Partena-Ziekenfonds als je meer beweegt?

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.