NieuwsGezond leven
14 oktober 2019

deel

5 vuistregels voor een gezonde evenwichtige voeding

Ongeveer de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast voldoende lichaamsbeweging is een gezonde, evenwichtige voeding essentieel om extra kilo’s tegen te gaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste adviezen? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet 5 vuistregels op een rij.

Gezonde voeding in een notendop

  1. Eet elke dag ten minste 125 g volle graanproducten. Verkies volkorenbrood boven wit brood en eet volkoren pasta in plaats van witte pasta.
  2. Eet elke dag 250 g fruit (2 stukken) en ten minste 300 g groenten (rauw of bereid).
  3. Vervang ten minste één keer per week vlees door peulvruchten.
  4. Eet dagelijks 15 tot 25 g noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels.
  5. Beperk je zoutinname. Kruiden en niet-gezouten specerijen zijn goede alternatieve smaakmakers.

Maak het gezellig

De Hoge Gezondheidsraad komt nog met een opvallend advies. Niet over het eten zelf, maar over de sfeer errond. De HGR ijvert ervoor om zoveel mogelijk samen te eten: thuis, op school, op het werk, in de (zorg)centra, … Kortom, maak het gezellig en geniet van de sociale voordelen van samen eten. 

Meer info

Ontdek de volledige studie op de site van de Hoge Gezondheidsraad.

 

Artikel tags:

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.