- Ga pas slapen als je je moe en slaperig voelt, ook al krijg je dan minder slaap-uren. Je kunt beter je aantal uren slaap inkorten, en efficiënter slapen, dan kost wat kost een bepaald aantal uren in je bed te willen liggen.
- Een bad of douche zo'n 2 uur voor je gaat slapen kan helpen bij het inslapen. Kom je uit een warme badkamer in een koelere slaapkamer, dan daalt je lichaamstemperatuur namelijk een beetje. Deze tip werkt evenwel niet voor iedereen. Sommigen krijgen het net warmer van een bad en dan werkt de truc uiteraard niet.
- In het weekend is het verstandig om niet te veel van je doordeweekse slaapritme af te wijken. Probeer maximaal een uur later te gaan slapen en op te staan. Anders is de kans groot dat je op zondagavond niet in slaap raakt en op maandagochtend niet uit je bed geraakt. Dat is vaak het begin van een verstoord slaapritme.
- Draag oordopjes op maat of gebruik een slaapmaskertje. Licht en geluid zijn 2 slaapverstoorders die je makkelijk kan mijden.
- Kom zoveel mogelijk buiten. Buitenlucht en daglicht zorgen ervoor dat je interne klok stabiel blijft. Doe liever geen zware fysieke inspanningen vanaf 3 uur voor het slapengaan.
Annelies Smolders is psychotherapeut en slaapexpert. Ze ontwikkelde de online slaaptherapie Start to Sleep. Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je korting op een persoonlijke online slaaptraining bij Start to Sleep.
Ken jij alle feiten en fabels over slaap? Doe zelf de test!