NieuwsGezond leven
14 november 2019

deel

42 % kinderdrankjes bevat te veel suiker

Meer dan 4 op de 10 kinderdrankjes zijn ongezond. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Test Aankoop. De organisatie waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van te suikerrijke drankjes voor jonge kinderen.

Nutri-Score D en E

In totaal nam Test Aankoop 474 drankjes onder de loep. 79 daarvan waren specifiek op kinderen gericht, met afbeeldingen van bv. dieren of cartoons. Maar liefst 42 % van die kinderdrankjes had een Nutri-Score D en E. Dat zijn de slechtste scores. Vooral suiker is de grootste boosdoener. Zo bevatten bepaalde vruchtensappen en –limonades maar iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 milliliter als een Cola of een Fanta. Ook gesuikerde zuiveldranken scoren slecht. Alleen water, bepaalde zuiveldranken en plantaardige alternatieven krijgen een Nutri-Score A. 

Nutri-Score verplicht maken

Volgens Test Aankoop raken jonge kinderen suikerverslaafd als ze dergelijke drankjes vaak drinken. Wat op latere leeftijd kan leiden tot overgewicht en obesitas. Ook andere, kunstmatige zoetstoffen kunnen die verslaving in de hand werken. Daarom vraagt Test Aankoop dat producenten die informatie duidelijk vermelden op de verpakking. Daarnaast pleit de organisatie ervoor om de Nutri-Score verplicht te maken in heel Europa. 

Meer info

Ontdek alles over de Nutri-Score op de site van de FOD Volksgezondheid.

Artikel tags:

Lees ook

21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.
28 januari 2020

Gloednieuw receptenplatform Zeker Gezond

Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert  ‘Zeker Gezond’: een gloednieuw receptenplatform. Zeker Gezond wil burgers helpen bij het inplannen en bereiden van gezonde maaltijden. Aan de lancering is een televisiespot en socialmediacampagne gekoppeld. 

Kleine stappen, groot verschil

Een nieuw jaar brengt traditioneel gezonde voornemens mee. Welke plannen jij ook koestert, er is maar één leuze: verander je leven stap voor stap. Want kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. En wat meer is: je houdt ze gegarandeerd langer en beter vol.