NieuwsGezond leven
14 november 2019

deel

42 % kinderdrankjes bevat te veel suiker

Meer dan 4 op de 10 kinderdrankjes zijn ongezond. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Test Aankoop. De organisatie waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van te suikerrijke drankjes voor jonge kinderen.

Nutri-Score D en E

In totaal nam Test Aankoop 474 drankjes onder de loep. 79 daarvan waren specifiek op kinderen gericht, met afbeeldingen van bv. dieren of cartoons. Maar liefst 42 % van die kinderdrankjes had een Nutri-Score D en E. Dat zijn de slechtste scores. Vooral suiker is de grootste boosdoener. Zo bevatten bepaalde vruchtensappen en –limonades maar iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 milliliter als een Cola of een Fanta. Ook gesuikerde zuiveldranken scoren slecht. Alleen water, bepaalde zuiveldranken en plantaardige alternatieven krijgen een Nutri-Score A. 

Nutri-Score verplicht maken

Volgens Test Aankoop raken jonge kinderen suikerverslaafd als ze dergelijke drankjes vaak drinken. Wat op latere leeftijd kan leiden tot overgewicht en obesitas. Ook andere, kunstmatige zoetstoffen kunnen die verslaving in de hand werken. Daarom vraagt Test Aankoop dat producenten die informatie duidelijk vermelden op de verpakking. Daarnaast pleit de organisatie ervoor om de Nutri-Score verplicht te maken in heel Europa. 

Meer info

Ontdek alles over de Nutri-Score op de site van de FOD Volksgezondheid.

Artikel tags:

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.