Nieuws Gezond leven
14 november 2019

deel

42 % kinderdrankjes bevat te veel suiker

Meer dan 4 op de 10 kinderdrankjes zijn ongezond. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Test Aankoop. De organisatie waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van te suikerrijke drankjes voor jonge kinderen.

Nutri-Score D en E

In totaal nam Test Aankoop 474 drankjes onder de loep. 79 daarvan waren specifiek op kinderen gericht, met afbeeldingen van bv. dieren of cartoons. Maar liefst 42 % van die kinderdrankjes had een Nutri-Score D en E. Dat zijn de slechtste scores. Vooral suiker is de grootste boosdoener. Zo bevatten bepaalde vruchtensappen en –limonades maar iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 milliliter als een Cola of een Fanta. Ook gesuikerde zuiveldranken scoren slecht. Alleen water, bepaalde zuiveldranken en plantaardige alternatieven krijgen een Nutri-Score A. 

Nutri-Score verplicht maken

Volgens Test Aankoop raken jonge kinderen suikerverslaafd als ze dergelijke drankjes vaak drinken. Wat op latere leeftijd kan leiden tot overgewicht en obesitas. Ook andere, kunstmatige zoetstoffen kunnen die verslaving in de hand werken. Daarom vraagt Test Aankoop dat producenten die informatie duidelijk vermelden op de verpakking. Daarnaast pleit de organisatie ervoor om de Nutri-Score verplicht te maken in heel Europa. 

Meer info

Ontdek alles over de Nutri-Score op de site van de FOD Volksgezondheid.

Artikel tags:

Lees ook

07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.

Kinderen en suiker

Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?